Un nou proiect Johannes Bertleff (Exhibit Arhitectura): libraria Humanitas Brasov
Cea mai recenta librarie din lantul Humanitas se afla in Brasov, pe latura sudica a Piatei Sfatului, langa Biserica Neagra. Cladirea la parterul careia a fost amenajata libraria, cunoscuta drept casa Albrich-Hiemesch, este una dintre cele mai vechi cladiri din Brasov, vechimea sa fiind atestata de o lespede gasita in subsol si care ii dezvaluie inceputurile in anul 1566. In ultimele decenii, imobilul de patrimoniu a avut mult de suferit, fiind prins intr-un anevoios proces de retocedare, la sfarsitul caruia imobilul a intrat in proprietatea Bisericii Evanghelice din Brasov, primind astfel un nou destin, acela de a deveni un centru cultural: la parter o librarie, la etaj un muzeu cu exponate ale bisericii, la mansarda o galerie de arta cu expozitii temporare, iar in curtea interioara - terasa unei cafenele literare.
Responsabil cu lucrarile de restaurare a fost arhitectul Johannes Bertleff din echipa Exhibit Arhitectura, cea care s-a ocupat de amenajarea mai multor librarii din lantul Humanitas, printre care si moderna librarie Humanitas de la Cismigiu, din Bucuresti. Prin grija sa, monumentul istoric de categoria A din Brasov, aflat intr-o trista stare de degradare, a trecut printr-un migalos proces de consolidare si restaurare la capatul caruia a fost reintegrat in circuitul functional al Pietei Sfatului, fiind redat brasovenilor sub forma unui spatiu al cartilor, al culturii si al frumosului.
"Libraria Humanitas Brasov se afla intr-o veche casa patriciana, cu spatii boltite si picturi murale recuperate. Aceasta delicatete trebuia pastrata. Pentru conceperea mobilierului am utilizat forme inspirate din epoci trecute, familiare casei, puse in opera insa cu materiale moderne. Mobilierul raspunde particularitatilor incaperilor, creeaza ambiante diferite pentru fiecare spatiu si este in acelasi timp suport pentru sistemul de iluminat, eliberand astfel tavanul boltit", a declarat arhitectul Johannes Bertleff.
Libraria Humanitas Brasov are o suprafata de peste 200 mp, patru incaperi, o cafenea si o camera speciala - o camera-muzeu cu istoricul cladirii si masa rotunda a cartilor cadou. In rafturile librariei sunt prezente aproape 100 de edituri cu 14.500 de titluri, din care peste 65% sunt noutati si bestselleruri.
Deschiderea festiva a librariei are loc joi, 19 septembrie 2013, la ora 18.00, in cadrul unui eveniment la care sunt participa Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu, Mircea Cartarescu, Lucian Boia si Gabriel Liiceanu.
Un alt mare avantaj PE FLEX® este faptul ca statul interior al tubulaturii este un strat performant, neted, cu aditivi bactericizi, fungicizi si antistatici care protejeaza aerul de impuritati si il mentine sanatos.
Sistemul PE-FLEX®, fabricat in Polonia, ofera de asemenea si beneficii de montare, reducand complexitatea lucrarilor si costurile implicate.
- Flexibilitate: piese perfect compatibile intre ele, este permisa orice configuratie (sistem etans)
- Instalare simpla si rapida: sistem CLICK de conectare a tubulaturii
- Durabilitate: sistem din materiale foarte rezistente (plastic PE-HD)
Pentru mai multe informatii despre Sistemul PE-FLEX® expertii Soldec in tratarea aerului va stam cu drag la dispozitie: 0725.588.322 sau info@soldec.ro.