Un nou reper arhitectural: Pârtia de schi de pe centrala care încălzește locuințele cu deșeuri este gata (Video)
Situata intr-o zona industriala din apropiere de centrul orasului Copenhaga, centrala CopenHill, cunoscuta si ca Amager Bakke, are capacitatea de a transforma anual in jur de 440.000 de tone de deseuri in energie, alimentand cu electricitate si cu caldura 150.000 de locuinte. Functioneaza in plus ca spatiu public de recreere, pe acoperisul sau fiind amenajata o partie de schi artificiala flancata de arbori, iar pe una dintre fatade cel mai inalt perete de catarat (85 de metri) din lume.
"CopenHill este o expresie arhitecturala vadita a ceva ce ar fi ramas altfel invizibil: cea mai verde centrala electrica care produce energie din deseuri din lume. Ca centrala electrica, CopenHill este atat de curata incat am putut sa transforam cladirea in fundatia vietii sociale a orasului: pe fatada ei te poti carata, pe acoperisul ei te poti plimba si pe pantele ei poti schia. Este un exemplu clar de sustenabilitate hedonistica - adica faptul ca un oras sustenabil nu este doar mai bun pentriu mediu, ci este si mai placut pentru vietile cetatenilor sai", a spus Bjarke Ingels, fondatorul BIG.
Proiectul a castigat o competitie internationala in 2011, iar doi ani mai tarziu au inceput lucrarile. Partia artificiala amenajata pe suprafata de aproximativ 10.000 de metri patrati a acoperisului in panta masoara 400 de metri, pornind din varful cladirii, de la o inaltime de 90 de metri, pana la baza acesteia, cu o curba de 180 de grade la jumatate. Este realizata dintr-un material special produs de compania italiana Neveplast.
Cei care nu sunt interesati de schiat pot vizita barul pe acoperis sau pot folosi pista pentru drumetii si jogging lunga de 490 de metri din cadrul unei gradini amenajate in colaborare cu SLA Architects, care le va oferi adapost pasarilor si insectelor, in timp ce va ajuta la purificarea aerului si la gestionarea eficienta a apelor meteorice.
Fatada cladirii este formata din corpuri dreptunghiulare din aluminiu de 1,2 metri x 3,3 metri intercalate cu ferestre.
La interior, centrala este dotata cu cele mai noi tehnologii de gestionare a deseurilor si de producere a energiei.
"Pentru mine, CopenHill este un exemplu perfect al puterii arhitecturii de a schimba lumea. Ca avem puterea de a modela viitor in care vrem sa traim", a adaugat Ingels.
Am vorbit prima data despre proiect pe la inceputul anului, cand partia era in perioada de testare. Acum o putem vedea functionala, in toata splendoarea ei.