Un plan controversat pentru renovarea interiorului catedralei Notre-Dame
Comisia Națională de Patrimoniu și Arhitectură a Franţei a aprobat un controversat plan al diecezei din Paris privind modernizarea interiorului catedralei Notre-Dame. Edificiul parizian se află în plin proces de reconstrucţie în urma devastatorului incendiu prin care a trecut în aprilie 2019.
Kriti Shankar, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Proiectului de renovare ar face catedrala “mai frumoasă şi mai primitoare” pentru milioanele de oameni care o vizitează în fiecare an, susţin iniţiatorii săi. De partea cealaltă, criticii spun că schimbările propuse ar transforma clădirea istorică într-un parc de distracţii, scrie Smithsonian Magazine.
Printre schimbările majore se numără introducerea unei scheme de iluminat ambiental şi proiectarea pe pereţii catedralei a unor scurte citate din Biblie traduse în mai multe limbi. Totodată, accesul vizitatorilor s-ar face prin uşile centrale ale clădirii, în loc de intrarea laterală folosită înainte de incendiu.
Se mai are în vedere instalarea unor opere de artă moderne şi contemporane şi urmează să fie evaluat prototipul unor bănci propuse pentru a înlocui vechile scaune, care, atunci când nu sunt folosite, s-ar retrage prin podea.
O altă propunere a vizat eliminarea statuilor din anumite capele, însă ea a fost respinsă de către Comisie.
Planul a stârnit nemulţumirea observatorilor conservatori, 100 de personalităţi ale Franţei semnând o scrisoare de protest publicată în ziarul Le Figaro, în care acuză că propunerile „distorsionează complet decorul şi spaţiul liturgic” al catedralei.
“Clădirea are 2.000 de ani. Este o doamnă în vârstă. Are o istorie pe care trebuie să o respectăm, pe care oamenii prezentului nu o pot şterge dintr-o trăsătură de condei”, spune istoricul de artă Didier Rykner, potrivit The New York Times.
La rândul său, arhitectul parizian Maurice Culot a declarat pentru publicaţia britanică Telegraph că renovarea ar transforma interiorul într-un “Disneyland corect din punct de vedere politic”.
Părintele Father Gilles Drouin, responsabil cu lucrările de la interior, a declarat pentru AFP că schimbările sunt în linie cu tradiţia deschiderii catedralei la arta perioadei contemporane.
“Timp de opt secole, Notre Dame de Paris a cunoscut o evoluţie constantă. Biserica intenţionează să reînnoiască tradiţia de a apela la artişti contemporani”, a spus el pentru Art Newspaper.
Autorităţile franceze au anunţat în septembrie că structura catedralei a fost stabilizată, iar în momentul de faţă se lucrează la refacerea monumentului gotic. Catedrala ar urma să-şi redeschidă porţile în 2024. După incendiul din aprilie 2019 au fost avut loc dezbateri intense cu privire la felul cum ar trebui reconstruită clădirea, existând un curent în favoarea unei abordări contemporane. În cele din urmă, s-a decis ca exteriorul catedralei să fie refăcut întocmai cum a fost înainte de incendiu.
Citeşte mai mult pe acest subiect:
Ce decizie s-a luat cu privire la reconstruirea Catedralei Notre-Dame
Reconstrucţia Catedralei Notre-Dame: a început vânătoarea de stejari seculari
9 propuneri pentru reconstructia Catedralei Notre-Dame
A ars "Padurea" Parisului