Un strop de culoare pentru o experienta educationala motivanta
Echipa CVDB Arquitectos a realizat proiectul de renovare al Scolii gimnaziale Braamcamp Freire din Portugalia in cadrul Programului National de Modernizare a Institutiilor Gimnaziale de Invatamant. Structura originala, datand din anul 1986, a fost extinsa, iar spatiile reamenajate pentru a gazdui o serie de pavilioane, legate intre ele prin alei ce functioneaza acum ca noi spatii de socializare.
Construite din elemente prefabricate din beton, volumele noi reusesc sa reduca din costurile de intretinere si aduc in acelasi timp un strop de culoare, pentru o atmosfera mai prietenoasa si mai placuta.
Amplasata la limita centrului istoric al orasului Pontinha, de la periferia Lisabonei, scoala are o suprafata de 17187mp si este compusa din cinci pavilioane. Organizarea in plan a structurilor creaza o curte interioara, in vreme ce latura de nord ramane deschisa spre o zona de vale, un teren inca neconstruit. Pavilioanele prefabricate au cate doua niveluri, mai putin pavilionul central care are unul singur. Designul propus de echipa de arhitecti a vizat uniformizarea aspectului exterior, crearea unui ambient interesant si dinamic pentru copii, unificarea spatiilor si asigurarea unui iluminat natural mai bun. Reamenajarea spatiului exterior a vizat crearea unor legaturi spatiale intre diferitele pavilioane, asigurand o mai buna legatura intre functiunile existente si noile spatii, precum sala de sport si zona de joaca.
Programul este gandit asemeni unui traseu de invatare care asigura un parcurs continuu prin toate cladirile si nivelurile. Aceste trasee constau intr-o succesiune de spatii interioare, care ofera mai multe oportunitati informale pentru studiu. Drept urmare traseul de invatare face legatura intre mai multe programe diferite ale scolii.
Noul design asigura spatii pentru studiu si socializare, ajutandu-i pe elevi sa isi gaseasca locul preferat in imensitatea curtii. Aceste spatii contribuie la o mai buna interactiune intre elevi si la definirea unei comunitati. Functiunile sunt organizate in jurul curtii centrale, denumita „piata invataturii” si deschisa asemeni unui amfiteatru catre terenurile de joaca din zona de nord. Acest amfiteatru se afla sub cladirea cu noile clase, sustinuta de o serie de pile perforate din beton ce le permite elevilor sa le strabata sau sa se aseze pentru a sta de vorba sau a se relaxa.
Fatadele scolii au fost realizate cu panouri din beton aparent pentru a reduce costurile de intretinere ale cladirii. Panourile din beton au fost special adaptate pentru a asigura in clase o cantitate suficienta si uniforma de lumina naturala. In functie de orientarea fata de punctele cardinale, panourile sunt asemeni unor ocheane, canalizand lumina spre ferestre in vreme ce altele joaca rolul unor parasolare verticale.
Petele de culoare contrasteaza placut cu nuantele de gri deschis ale betonului aparent din structura, punand in valoare scarile, ferestrele si birourile.