Un vechi depozit din beton este acum spațiu de birouri cu certificare LEED Gold
La o prima privire cu greu ne putem inchipui ca aceasta cladire frumoasa si luminoasa era in trecut un monolit din beton. Imobilul este un exemplu al maiestriei de care dau dovada arhitectii de la biroul Perkins+Will, care au transformat depozitul militar datand din anii 1940 intr-un sediu modern si eficient. Construita cu materiale reciclate, cladirea cu opt niveluri se remarca prin spatii ample organizate in birouri, sali de intalnire si conferinte, precum si o zona comerciala la parter.
Amplasata pe 375 Beale Street, imobilul cu o suprafata desfasurata de 50,000 mp era in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial un depozit de armament cu o fatada opaca si masiva ce ii conferea o alura impenetrabila, asemeni unei fortarete. Echipele de specialisti de la Perkins+Will impreuna cu designerii de la TEF au reusit sa schimbe complet aspectul, inserand un atrium ce se desfasoara pe inaltimea a sapte niveluri si vitraje de mari dimensiuni care permit luminii naturale sa ajunga in interior.
Transformarea a creat un mediu de lucru primitor, care incurajeaza colaborarea si comunicarea intre cele patru agentii guvernamentale care isi au sediul acolo. Pe langa spatiul de birouri in cladire s-au mai amenajat spatii pentru magazine, zone de lucru, zone de bufet si chiar un depozit de biciclete.
Lemnul refolosit din alte surse a fost curatat si tratat, astfel ca acum este remarcat in toate spatiile interioare, fie ca vorbim despre accente locale: balustrade, trepte, blaturi sau placari pe pe suprafete mai mari, cum este cazul tavanelor din zona atriumului. Textura lemnului reuseste sa aduca o nota de caldura, facand ca spatiul sa para mai primitor si mai placut. Zone vegetale invioreaza interioarele, incluzand un copac amplasat la etajul al VI-lea, o mini-gradina la etajul al VIII-lea si o gradina exterioara imediat langa sala principala de intalniri.
Echipa de arhitecti declara urmatoarele: „Facand parte din solutia de consolidare, peretii din beton au fost introdusi pe perimetrul tuturor peretilor existenti in vederea ranforsarii structurii fara a compromite spatiile cu deschideri mari. Raspunzand atat provocarilor de ordin seismic cat si celor legate de iluminatul natural, s-a ales solutia decuparii unui atrium interior in zona centrala a cladirii, reducand astfel atat masa cladirii si permitand luminii naturale sa ajunga la interior, eficientizand consumul de energie si creand o atmosfera primitoare. Atriumul si scarile interconectate ofera ocazia unor intalniri si discutii informale intre angajatii diferitelor agentii guvernamentale.”