Un vechi depozit transformat într-o locuință spațioasă și o oază de vegetație
Spatiul urban in care se afla depozitul este caracterizat de o densitate mare a constructiilor, avand locuinte si cladiri de jur-imprejur. Clientii doreau transformarea acestei proprietati intr-o locuinta verde, sigura, curata si primitoare care sa fie potrivita atat nevoilor copiilor cat si ale adultilor. In loc sa propuna o constructie care sa ocupe intreg terenul, arhitectii au gandit un volum care sa se limiteze la o anumita suprafata pastrand exteriorul din caramida aparenta si peretii din gradina.
Locuinta rezultata are trei dormitoare, doua zone de zi, un birou si o legatura puternica cu spatiile exterioare amenajate ca terase inierbate si gradini cu vegetatie.
S-a dorit pastrarea designului industrial, specific unui depozit, astfel ca parte din materialele pastrate de la demolare au fost refolosite.
Una din lateralele noii case foloseste peretele din caramida al vechiului depozit in timp ce cealalta a fost acoperita cu placi din metal vopsite in verde, care ajuta la controlul gradului de insorire si de confort al interioarelor.
Orientarea spatiilor in functie de punctele cardinale, realizarea unei bune izolari a anvelopantei precum si vitrajele duble lucreaza impreuna pentru cresterea gradului de eficienta energetica al intregii locuinte. Un panou solar asigura necesarul de apa calda pentru locuinta in timp ce apa de ploaie este colectata si depozitata in rezervoare pentru a fi folosita ulterior la irigarea spatiilor verzi. Sisteme eficiente energetic si un iluminat controlat de o unitate centrala reduc si mai mult consumul de energie.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa