Un zgârie-nori marca Zaha Hadid Architects ca un boboc pe cale să se deschidă
Construita in locul unei foste parcari, in vecinatatea turnului Bank of China creat de IM Pei si a sediului HSBC de Foster + Partners, cladirea de 36 de etaje, la care se adauga alte cinci niveluri subterane, va masura 190 de metri si este ridicata de la sol pe stalpi, facand astfel loc unor curti interioare si gradini.
Interiorul se remarca prin spatii vaste si gradini verzi, iar utilizatorii vor avea la dispozitie o serie optiuni pentru a face miscare. Toate etajele vor beneficia de ventilatie naturala.
Fatada din sticla este compusa din mai multe segmente curbe orientate pe verticala. Intre ele au fost inserate doua randuri de balcoane deschise, in care vor creste arbori. Cladirea va avea, de asemenea, o gradina interioara, care va include o banda de alergare. In varful cladirii va exista o sala de banchete, de unde va putea fi admirata intreaga priveliste a orasului.
Potrivit arhitectilor britanici, forma cladirii este inspirata de bobocii plantei Bauhinia, cunoscuta ca arborele de orhidee al Hong Kongului, care crestea inainte in zona si a carui floare se afla pe steagul regiunii.
"Reproducand formele organice ale lumii naturale, redezvoltarea este conectatata la gradinile si parcurile publice adiacente. Spatiile exterioare linistite se prelungesc cu spatiile comune generoase de la interior. Mestesugul si precizia fatadei din sticla potenteaza aceasta conexiune perfecta dintre interioarele cladirii si gradinile dimprejur si orasul de dincolo", spun arhitectii.
Dupa finalizare, 2 Murray Road ar urma sa primeasca certificarile LEED Platinum si WELL Platinum. La constructia cladirii vor fi folosite materiale reciclate, iar exteriorul este gandit in asa fel incat sa faca fata unor fenomene meteorologice extreme precum taifunurile, dar si pentru a reduce cantitatea de energie necesara pentru incalzirea si racirea cladirii. Un sistem de ventilatie inteligent va ajusta temperatura si umiditatea in incaperi in functie de gradul de ocupare, iar sistemul de iluminat va functiona pe baza unor senzori de lumina care vor tine cont de cantitatea de lumina naturala disponibila.
Nu in ultimul rand, oferind un posibil ghidaj pentru conceperea spatiilor in care vom lucra in viitor, cladirea este prevazuta cu un sistem de gestionare care foloseste inteligenta artificiala pentru a le permite angajatilor sa ajunga la birourile personale fara a atinge nimic in jur. Acest lucru este posibil gratie unor tehnologii precum cartele inteligente contactless si usi cu senzori biometrici.
Terenul pe care este construita cladirea a fost cumparat de dezvoltatorul imobiliar Henderson Land cu 3 miliarde de dolari, fiind considerat cel mai scump din lume.
Imagini de Arqui9, MIR, Cosmocube, PixelFlakes / Zaha Hadid Architects