Util: nu va apucati sa construiti gardul fara sa va documentati
Putini stiu ca legislatia prevede ca orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba autorizatie de constructie si, asadar, un proiect facut de arhitect. In cele mai multe cazuri un gard are are nevoie si de fundatie, iar de aceea este tratat ca o constructie de sine statoare, care se supune acelorasi norme ca o cladire. Un mic obstacol pentru cei care isi inchipuie ca pot face ce vor ei, prin propriile mijloace, pe terenul propriu. Legislatia pare abuziva si, mai ales la sate, multi prefera sa ignore normele si sa-si apere proprietatea prin propriile mijloace. Dar legea nu este deloc absurda, pentru ca nici planficarea urbanistica nu poate fi ignorata.
In afara de faptul ca gardul trebuie facut in asa fel incat sa se armonizeze architectural cu locuinta (ceea ce confirma necesitatea de a fi indrumat de un architect), oficial se considera ca mai ales gardul, care reprezinta “fata la strada” a proprietatii, are efect public, estetic, si prin urmare trebuie sa se supuna unor normative riguroase. Unii proprietari mai fac lucrurile si din proprie initiativa, in regie proprie, fara sa se intereseze care sunt aceste normative si apoi afla cu surprindere ca nu au chiar dreptul sa faca tot ce vor pe proprietatea lor. Cu gardul, chiar, li se pare greu de inteles.
Totusi, legea (nr.50/1991) vorbeste de reglementari fara sa includa informatii mai precise, definind doar ca e nevoie de autorizatie de construire pentru imprejmuirile de proprietati (inclusiv constructii agricole, industriale). Legea precizeaza doar ca gardul trebuie sa respecte reglementarile “privind proiectarea si executarea constructiilor”. Cine este responsabil de aceste reglementari, mai specific? Autoritatile locale. Inaltimea minima sau maxima a unui gard, vizibilitatea din strada a curtii, ba chiar materialele folosite pot fi impuse de primarii in conformitate cu planul urbanistic general, cu stilul de construire din regiunea respectiva etc. Cum aflati voi ce aveti voie sau nu sa faceti? Cel mai bine, din nou, lucrati tot cu arhitectul care va face planul casei, este cel care prin dreptul de semnatura va creeaza accesul la informatiile locale si care va poate ajuta sa rezolvati legal detaliile lucrarii. Atentie, sanctiunile pot ajunge, in afara de amenda si oprirea constructiei sau daramarea ei, pana la dosar penal, nu doar pentru proprietar, ci si pentru arhitectul sef si pentru seful lucrarilor de santier care nu au respectat legea, deci este si in interesul lor sa se informeze corect la primarie.
Exista persoane care vor sa faca delimitari in propria curte: sa spunem un tarc pentru pasari, o imprejmuire pentru o gradina de flori. Gardurile din sarma sau din lemn destinate acestui scop, care nu au nevoie de fundatie si sunt usor de mutat, pot fi incadrate la amenjari si pot fi facute fara respectarea aceleiasi legi.