Vara în bucătărie: cum împrospătezi aerul fără să deschizi fereastra?
Oricat ti-ar placea sa gatesti, trebuie sa recunosti ca vara nu prea iti vine sa pregatesti mancare pe foc. Caldura este unul dintre motive, dar situatia este una problematica si din cauza mirosurilor neplacute si aerisirii pe care este bine sa o faci doar dimineata devreme si seara. Hotele sau ramele de aerisire sunt intotdeauna o solutie potrivita, dar asta nu inseamna ca nu ramane un risc mic ca mirosurile neplacute sa ajunga in restul casei.
Curatarea si ingrijirea zonei de gatit sunt cele mai evidente solutii cand vine vorba despre eliminarea mirosurilor neplacute, dar exista si alte lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca le tii la distanta pe cat posibil. Retine ca mirosurile neplacute nu apar doar in urma gatitului, ci pot proven si de la cosul de gunoi sau de la instalatia de tevi. Iata propunerile noastre, pe care te invitam sa le testezi si sa ne spui daca au avut efectul scontat:
Chiuveta
Muntii de vase nespalate care se aduna, mai rar la unii si mai des la altii in chiuveta, sunt exact ce trebuie pentru ca bucataria ta sa capete un miros rau. Cu cat le lasi mai mult in chiuveta, cu atat risti ca si chiuveta sa prinda mirosul si sa il pastreze chiar daca ai spalat vasele. Cojile de citrice te ajuta – aseaza-le in chiuveta si lasa apa calda sa curga peste ele pana cand incepi sa le simti aroma. Cu toate acestea, solutia este una temporara si daca vrei ceva cu actiune mai indelunagata, toarna in chiuveta o solutie din parti egale de apa si otet alb, in care pui o lingurita de bicarbonat. Poti folosi amestecul si la baie, iar noi iti recomandam sa o faci o data pe saptamana.
Electrocasnicele
Cu timpul, frigiderul sau cuptorul cu microunde pot incepe sa degaje mirosuri neplacute. Incepe, desigur, prin a curata frigiderul cu o solutie speciala de curatat, apoi, dupa ce mizeria a fost indepartata, aplica pe peretii frigiderulu o solutie din otet de mere si bicarbonat; aseaza apoi o feliuta de lamaie pe unul din rafturile frigiderului. Pentru cuptorul cu microunde, curata-l si aseaza 2 felii de lamaie inauntru; porneste-l la un ciclu de incalzire de max. 2 minute pentru ca lamaia sa degaja miros.
Odorizante naturale
Desigur, nimic nu te opreste din a-ti improspata aerul din bucatarie folosind odorizante de camera cumparate, dar iti vom arata cum poti obtine rezultate excelente si cu ajutorul naturii. Poti, de exemplu, fierbe in apa cateva plante aromatice, precum cuisoarele, scortisoara si cojile de citrice. Bucataria se va parfuma imediat, dar nu arunca fiertura: toarn-o in recipiente cu pulverizator si foloseste-o din nou, la nevoie.
Te ajuta si daca razi coji de citrice si maruntesti menta pe o fafurie si o lasi pe masuta, pe pervaz etc., iar uleiurile naturale de lamaie si ceai verde pot fi si ele pulverizate dupa ce le-ai amestecat cu apa.
Elimina mirosurile de…
- Alimente prajite: dupa ce ai prajit, pune la fiert o cratita cu apa, otet si coji de portocala.
- Peste: spala vasele in care ai pregatit pestele, indiferent daca e vorba despre tavi sau tigai, adaugand zeama de lamaie peste detergentul pe care il torni pe burete.
- Friptura: pe cat de imbietor este mirosul de friptura, pe atat de pacatos cand iti intra in haine. Se recomanda sa pui cateva feliute de mar in tigaie, inainte de prajirea carnii. Pentru fripturile la cuptor, poti aseza pe plita un vas cu otet.
- Conopida fiarta: adauga in apa un cartof, doua nuci sau putin otet alb.
- Arsuri: pentru cand se intampla si greseli in bucatarie, inlatura mirosul de arsura fierband apa in care ai pus cateva felii de lamaie.