Ventilarea încăperilor cu geamuri termopan
Pe geam se va forma condens si va creste umiditatea, pe pereti va aparea mucegaiul si igrasia, iar nivelul umiditatii va creste considerabil.
Cum stabilim ce metode de ventilatie ni se potrivesc?
Exista numeroase solutii de ventilare, insa fiecare are caracteristici si proprietati care trebuie analizate amanuntit.
Sa stabilim care sunt parametrii care ne ajuta sa avem o ambianta optima in incapere:
Aerul curat. Lucrul cel mai important pe care trebuie sa il faca un sistem de ventilare este sa aduca aer proaspat si curat de afara. Insa volumul acestuia trebuie sa fie adaptat in functie de cati oameni sunt in incapere.
Izolarea fonica. Nu este placut atunci cand metoda de ventilare aleasa permite patrunderea sunetelor si a galagiei din strada.
Automatismul. Pentru unii,acest aspect este optional, dar pentru cei ce doresc sa creeze un microclimat ideal in incapere este important ca unitatea sa faca fata sarcinilor sale in mod automat.
Pretul. Alegerea optiunii de ventilatie este generata, de asemenea, de costul sistemelor, insa trebuie tinut cont de faptul ca acestea trebuie sa rezolve problemele aparute. Asadar, la dispozitivele mai eficiente costul este de regula destul de mare, insa aveti garantia asigurarii microclimatului din incapere.
Ventilarea in incaperi cu ferestre cu geamuri termopan
Aerisirea unui apartament prin deschiderea gemurilor pare a fi cea mai simpla solutie, deoarece nu genereaza costuri. Dar asta nu inseamna ca este o metoda eficienta. Astfel, odata cu aerul de afara vei avea parte si de neplacerile specifice strazii aglomerate: zgomotul din trafic, gazele de esapament, praful etc. Iar in cazul in care casa sau apartamentul se afla intr-o zona industriala, atunci deschiderea ferestrelor poate fi pur si simplu periculoasa. In acelasi timp, ierna va patrunde frigul in casa intr-un timp foarte scurt, lucru care va duce la scaderea brusca a temperaturii - deci costuri mai mari la caldura.
Acum exista ferestre din plastic cu mod de microventilare. Insa, desi zgomotul cu o astfel de ventilatie este aproape nesesizabil si poluarea are un grad mai mic, prin aceasta metoda patrunde o cantitate foarte mica de aer proaspat, iar efectul este minim.
Metodele utilizate pentru ventilare:
1) Ventilatie centralizata - metoda cu performanta ridicata, asigura fluxul de aer proaspat in incapere, insa destul de costisitoare pentru un apartament. Recomandat este ca acest sistem de ventilatie sa fie instalat in cladirile mai mari sau case.
2) Ventilare cu ajutorul ventilatoarelor - care ajuta la eliminarea aerului din apartament. In mod obisnuit acesta, se instaleaza in faza de constructie a locuintei, insa din mai multe motive (aparitia de blocaje, depresurizarea conductelor de aer etc.) poate deveni ineficienta.
Metoda cea mai eficienta, atat din punctul de vedere al calitatii, cat si al costurilor, este instalarea unui ventilator cu dublu flux si recuperare de caldura. Daca vrei sa scapi de senzatia de sufocare din cauza ferestrelor cu geamuri termopan, alege o metoda eficienta de aerisire.
Pentru aerisirea locuintei va recomandam Sistemul descentralizat de ventilare cu recuperare de caldura PRANA.
Acest sistem asigura un flux permanent de aer proaspat si normalizeaza umiditatea in incapere, eliminand definitiv cauzele aparitiei condensului pe geamuri, igrasiei si mucegaiului.
AVANTAJE:
- Este un sistem compact: recuperatorul este ascuns in intregime in grosimea peretelui, afara ramanand doar grilele de ventilatie. Deci nu aveti nevoie de tubulaturi si montaje complicate. Intregul montaj se poate face in doua ore, fara praf si fara a fi nevoie ulterior de alte lucrari de reparatie.
- Admisia si evacuarea aerului se face simultan (nu creeaza diferente de presiune in incapere) si intotdeauna asigura cu 8% mai mult volum de aer admis decat aer evacuat, fenomen care contribuie la functionarea mai eficienta a sistemelor de evacuare din bucatarie si din baie.
- Schimbatorul de caldura din cupru asigura o recuperare de caldura excelenta si decontamineaza aerul admis datorita proprietatilor sale naturale (foarte apropiate de argint). Cuprul este considerat inca din vremuri stravechi unul dintre cele mai bune si sigure materiale pentru om. De aceea este folosit la scara larga pentru transferul de aer si transportul de apa potabila.
- Este conceput sa functioneze non-stop: cu recuperatorul PRANA veti avea aer proaspat si curat in casa; 24 ore pe zi, 365 zile pe an!
- Normalizeaza microclimatul din locuinta si elimina definitiv cauzele aparitiei umezelii, condensului pe geamuri, igrasiei si mucegaiului.
- Functioneaza silentios si simplu, cu ajutorul unei telecomenzi.
- Economisiti bani, deoarece caldura aerului evacuat afara este recuperata si se intoarce in casa. Asadar, nu mai pierdeti caldura prin deschiderea geamurilor pentru aerisire, ceea ce inseamna economii de pana la 30% cu incalzirea in timpul iernii. De asemenea, economisiti pana la 70% cu energia consumata de aerul conditionat in timpul verii.
- Imbunatateste eficienta aerului conditionat. In timpul verii, recuperatorul inverseaza procesul, adica pastreaza aerul racoros in casa si zapuseala afara.
- Consum mic de energie: consumul de energie electrica pentru modelele rezidentiale este cuprins intre 6Wh si 32Wh.
- Toate sistemele de ventilare cu recuperare de caldura PRANA au Certificat European de Calitate CE si Clasa de Eficienta Energetica A+ si A.