Ventilația în școli: Școli Sănătoase, ATREA România și cum elevii pot respira un aer curat
Școlile sunt spații aglomerate în care elevii și profesorii petrec în proximitate o mare parte a zilei într-un aer închis. Deși prima soluție pare și cea mai la îndemână (ventilația naturală), aceasta nu este tot timpul posibilă: dacă este foarte frig afară, clasa devine prea friguroasă/ dacă este prea cald, aerul devine și mai greu de respirat.
Astfel se conturează nevoia pentru o alternativă inteligentă care să garanteze un flux permanent de aer proaspăt.
Cum a început proiectul ”Școli sănătoase”?
Tiberiu Catalina, cadru didactic la Universitatea Tehnică de Construcții București și cercetător științific a demarat fazele inițiale ale proiectului încă din 2010-2012 când a început să se deplaseze în mai multe spații educaționale din România încercând să determine calitatea aerului din sălile de clasă.
Bazat pe feedback-ul inițial atât din partea specialiștilor, cât și a ocupanților (elevi și profesori), Tiberiu a transformat proiectul într-o teză de doctorat alături de unul din studenții săi - aceasta a fost fundația proiectului ”Școli sănătoase”.
Inițiat conceput ca ipoteză de cercetare, proiectul a trecut la următoarea fază: avem o problemă - cum găsim o soluție - cum ne putem asigura că elevii și profesorii își desfășoară activitatea în condiții optime în ceea ce privește fluxul de aer proaspăt?
Aici a intrat în scenă ATREA România venind în întâmpinarea autorităților cu soluții de ultimă generație, concepute special pentru instalare rapidă în săli de clasă.
Obiectivul misiunii a devenit și mai urgent odată ce a fost primite rezultatele cercetării: într-o sală de clasă folosită timp de 60 de minute de 25 de copii nivelul de CO2 este de 1.600 părți per milion. Limita maximă aprobată este de 900 de părți per milion.
Aerul pe care îl respirau copiii era irespirabil.
Soluția ATREA România: ventilație în școli prin DUPLEX Inter
Dacă deschiderea geamului nu mai este suficientă, cum putem oferi un flux de aer proaspăt în clasele din România? Răspunsul a fost: ventilația mecanică – o soluție aprobată de ingineri și experții în sănătate publică.
Implementarea unei soluție de ventilație mecanică în școli pare astfel cea mai la îndemână soluție dar ea se confruntă și cu o serie de provocări...
Provocare #1: cum putem instala un sistem de ventilație fără să deranjăm desfășurarea cursurilor și fără să intervenim prea mult în structura clădirii?
Soluție ATREA: Duplex Inter este o unitate de ventilare care nu are nevoie decât de două găuri în peretele exterior, o conexiune la curent și una la Internet. Întregul proces nu durează mai mult de o oră pe unitate.
Folosind principiul ”plug’n play”, o întreagă școală poate fi dotată cu unități de DUPLEX Inter de-a lungul unei vacanțe școlare sau chiar într-un singur weekend, în funcție de expertiza echipei de instalare.
Provocare #2: dacă unitatea merge în gol?
Soluție ATREA: una dintre principalele temeri legate de unitățile de ventilare este ca acestea să nu funcționeze ”degeaba”. De aceea, Duplex Inter este dotată cu un senzor de CO2 care adaptează fluxul de ventilație în funcție de concentrația de CO2 din aer. Astfel, dacă sunt mai puțini copii în clasă, aparatul nu trebuie să ”lucreze” la fel de mult, putând chiar pe perioada nopții să intre în standby.
Provocare #3: cum menținem o temperatură constantă în clasă indiferent de sezon?
Soluție ATREA: printre principalele beneficii oferite de unitatea Duplex Inter este modul în care are loc procesul. Folosind principiul recuperării de căldură, unitatea:
- extrage aerul viciat din clasă (extracția depinde de indicatorul de CO2)
- preia sarcina pozitivă a aerului extras (temperatura)
- elimină aerul viciat în exterior
- introduce aer proaspăt din exterior
- încălzește aerul introdus cu sarcina pozitivă
- ventilează fără a spori costurile de căldură - temperatura rămâne constantă indiferent de sezon.
Provocare #4: nu deranjează unitatea?
Soluție ATREA: cele mai riguroase standarde din domeniu stipulează că nivelul de zgomot al unei unității de ventilație destinate școlilor trebuie să fie de min 35 dB. Unitatea de ventilație ATREA Duplex Inter are un nivel de zgomot de 32 dB - aproape nedectabil atât de profesori, cât și de elevi.
Provocarea #5: dar dacă tot introduc aer de afară, de ce îmi mai trebuie unitatea de ventilare?
Soluție ATREA: dincolo de avantajatul recuperării de căldură menționat, la punctul 3, Duplex Inter este dotată cu filtre speciale care elimină particulele nocive din aerul exterior. Din păcate, trăim în medii din ce în ce mai poluate și aceste filtre garantează că elevii și profesorii de bucură constant de un aer curat și proaspăt.
Provocare #6: când este frig unde se duce condensul?
Soluție ATREA: sistemele de ventilație generează condens pe timpul iernii și astfel au nevoie de o scurgere suplimentară. Adeseori această scurgere suplimentară poate fi problematică pentru că nu există o țeavă de canaliare în apropierea aparatului de ventilație. Așa apare nevoia pentru un furtn care poate îngheța sau refula în clădire.
Sistemul ATREA elimină acest risc printr-o inovație remarcabilă: recuperatorul de căldură are o rezistență electrică integrată în baia de condens care ajută la evaporarea apei acumulate - echipamentul nu are nevoie de scurgere legată la sistemul de canalizare.
Provocare #7: cum controlez unitatea de ventilație?
Soluție ATREA: toate recuperatoare Duplex Inter vin cu automatizare de ultimă generație, ceea ce permite integrarea unităților într-un sistem de comandă centralizat, prin urmare controlul lor se face de către o singură persoană dintr-o interfață comună. Fiecare aparat are un IP dedicat ceea ce permite un control remote facil prin Modbus, KNX sau Bucnet. Un alt avantaj al controlului remote îl reprezintă timpul rapid de răspuns în cazul unei probeleme de service. Specialiștii ATREA pot astfel interveni în timp real pe fiecare unitatea din țară.
Planurile de viitor ale proiectului și ATREA
În prezent Duplex Inter este prezentă în aproape 400 de spații și a fost integrată independent. Astfel fiecare unitate funcționează independent și nu necesită un sistem centralizat de ventilare.
Obiectivul pe următorul interval de timp: continuarea implementării aparatelor dedicate ventilării descentralizate la nivel național profitând atât de creșterea importanței standardelor în construcții, cât și de versatilitatea inclusă în beneficiile Duplex Inter.