Ventilație mecanică: aer proaspăt în casa ta – fără pierderi de căldură
Știai că același principiu se poate aplica și în casa ta? Mai ales iarna când ai vrea să ”aerisești” dar nu vrei ca centrala să lucreze mai mult pentru a reveni la temperatura setată la termostat.
Pe măsură ce constructorii se orientează spre clădiri mai prietenoase cu mediul (case pasive, case cu consum redus de energie), un element crucial devine ventilația - ea permite etanșeizarea locuințelor dar fără afecta confortul celor din interior.
Mai jos prezentăm câteva beneficii ale ventilației mecanice pe bază de recuperare de căldură - HVAC - destinate caselor, vilelor și apartamentelor.
Case-etanș = economii la facturi
Infiltarea cu aer este o componentă importantă a sarcinii de încălzire a unei clădiri (aproape o treime în unele cazuri). Acest factor devine crucial în clădirile cu consum redus de energie unde restul sarcinilor au fost reduse (cum ar fi consumul de curent electric sau de apă).
Într-un moment în care sustenabilitatea este o prioritate, cea mai bună metodă de a spori eficiența energetică este de a folosi principii de bază de sigilare sau etanșeizare.
Unul dintre principalele beneficii ale etanșeizării unei clădiri este faptul că îți permite să controlezi mai bine mediul interior – poți deschide oricând un geam dar când condițiile meteo devin vitrege, casa poate fi închisă pentru a menține confort optim în interior.
Însă, această sigilare înseamnă că trebuie să te gândești la ventilare.
Dacă nu mai poți deschide geamuri, cum înlocuiești aerul viciat?
Ventilarea naturală (geamuri deschise sau infiltrări din exterior) nu este perfectă. De la variații de presiune și temperatura, ea poate costa foarte scump dacă ne gândim la consumul generat de eforturile centralei termice pentru a recupera temperatura setată.
Astfel, nu te mai poți baza pe geamuri deschise (mai ales pe timp de iarnă).
Aici intervine ventilația mecanică care folosește ventilatoare pentru a circula aerul în întreaga incintă - tot ce trebuie să faci este să alegi sistemul potrivit.
De ce contează alegerea sistemului?
În România 900.000 de oameni suferă de astm conform INS, din care cel puțin 60% sunt alergici. Astmul alergic este cea mai frecventă formă întâlnită la copii.
O calitate slabă a aerului exarcebează alergiile, problemele respiratorii.
De asemenea, umiditatea crescută duce, la rândul său, la apariției mucegaiului și igrasiei – surse majore de probleme de sănătate.
Un sistem de ventilație bine ales elimină aceste riscuri pentru că:
- elimină aerul viciat și introduce aer proaspăt reducând nivelele de umiditate
- reduce nivelul de poluanți datorită filtrelor de ultimă generație
- elimină poluanți interni generați de produsele de curățenie
Dacă încă ai alege ventilația tradițională, trebuie să știi că studiile au arătat că ventilarea optimă prin ”aerisire” implică deschiderea ferestrelor de cel puțin 4-6 ori pe zi și pentru 10-20 de minute în funcție de suprafața casei, a geamului și condițiile meteo.
Pașii implementării unui sistem de ventilare în casă sau apartament
Înainte de introducerea unui sistem HVAC trebuie să verifici gradul de etanșeizare al casei sau apartamentului. Altfel sistemul de ventilare mecanică va lucra în gol asemănător cu centrala pornită când toate geamurile sunt deschise.
Un exemplu de standard în ceea ce privește consumul redus de energie îl reprezintă standardul Passive House - standard internațional aplicat confortului termic și energetic, implementat în peste 100.000 de clădiri la nivel internațional.
Casele certificate Passive House depind de sistemele de ventilare pentru a asigura o calitate bună a aerului din interior și oferă confort optim indiferent de sezon plus scăderea consumului de energie. Standardul a fost de un succes atât de mare, încât Uniunea Europeană a considerat setarea lui ca standard minim pentru întregul continent.
Cum aleg sistemul de ventilație mecanică pentru casa mea?
Unitățile trebuie selectate în funcție de suprafața casei, a numărului de ocupanți, de funcțiile camerelor și de sarcina termică.
De asemenea, contează foarte mult eficiența de recuperare a căldurii. O unitate bună trebuie să ofere o eficiență de peste 80%.
Pe lângă asta, clasa energetică trebuie să fie A sau A+ pentru a susține economiile la facturile energetice.
Sistemul de control poate fi unul de bază asemănător unui termostat: reglare de flux și poate un boost când simți că interiorul are nevoie de un plus de ajutor.
Dar, sistemul poate fi unul mai complex, pe bază de touchscreen, integrare de senzori și posibilitatea setării acestuia în funcție de perioada zilei, număr de ocupanți, perioade de inactivitate (cum ar fi când plecați în vacanță)
Ventilație mecanică: dar ce facem cu zgomotul
Cu siguranță îți imaginezi că ventilația mecanică este o sursă de zgomot: tubulatura, unitățile - toate vor deranja, corect?
Din fericire, cele mai noi modele de unități destinate ventilării rezidențiale au cele mai mici nivele de zgomot ambiental de pe piață: ventilația are loc la un volum de decibeli mai scăzut decât cel al unei conversații obișnuite.
Trei opțiuni pentru confort, liniște, eficiență
Pentru casele și apartamentele care vor să se bucure de cele mai noi inovații în eficiență energetică, ATREA a lansat trei produse vârf de gamă perfect adaptate mediului rezidențial.
Cu dimensiuni compacte, nivele reduse de zgomot și un design care se adaptează discret oricărui tip de construcție (chiar și în clădirile cu tavane joase), Easy 2, Duplex PRO și Duplex PRO-V acoperă nevoile de ventilare ale unei case sau unui apartament prin soluții personalizate și sisteme automatizate de ultimă generație care se adaptează nevoilor ocupanților.
Unitățile pot fi instalate în poziție verticală sau orizontală și îți oferă mai multe beneficii:
- un nivel de zgomot de maxim 40 dB
- schimbarea filtrelor fără a fi necesară deschiderea ușilor
- clasă energetică A+/A în funcție de model
- mai multe opțiuni pentru sistemul de control care variază de la cele mai simple tipuri de panouri la automatizări complexe în funcție de stilul tău de viață
integrare cu diferite tipuri de senzori (CO2, umiditate, etc.) care garantează calitatea optimă a aerului
Ventilație mecanică acasă: și cum o folosesc?
Felicitări - ai ales, a fost instalat. Ești fericitul proprietar al unui sistem de ventilare rezidențială pe bază de recuperare de căldură!
Echipa care s-a ocupat de crearea proiectului și instalare trebuie să îți explice cum funcționează sistemul, cum îl poți regla, la ce trebuie să fii atent pentru a preveni defecțiuni și la ce perioadă trebuie înlocuite filtrele sau efectuate operațiuni de mentenanță pentru a garanta funcționarea optimă a sistemului.