Vila Schoorl se integrează cu brio într-un peisaj de luncă
Inconjurata de case de tara si mori de vant, vila cu aspect contemporan face trimitere la arhitectura vernaculara prin folosirea placarii cu sipci din lemn a anvelopantei dar se detaseaza categoric cu ajutorul acoperisului in zig-zag. Proiectata de Paul de Ruiter Architects, locuinta eficienta energetic este alimentata in mare parte cu ajutorul panourilor solare de pe acoperis. Vila Schoorl a fost construita folosindu-se in mare parte materiale naturale astfel incat volumul acesteia sa se integreze cu usurinta in peisaj. „A fost extrem de important sa proiectam o casa al carei aspect si materiale sa fie in comuniune cu specificul locului”, au declarat arhitectii care au folosit lemn netratat pentru a finisa exteriorul casei si in felul acesta reusind sa asigure o legatura cu padurea din apropiere. Mare parte din casa este pozitionata in subteran, pentru a i se reduce impactul vizual asupra peisajului.
In ciuda acestui aspect, casa este luminoasa datorita vitrajelor ce merg pe toata inaltimea camerei si a luminatoarelor din tavan. Dormitoarele, o camera de recreere, o camera de yoga si o baie au fost amplasate la subsol. O zona de zi deschisa impreuna cu locul de luat masa si bucataria au fost amenajate la parter, fiind delimitate complet de vitraje ample.
Panourile glisante asigura o legatura directa cu natura inconjuratoare iar in caz de nevoie vitrajele pot fi aocoperite cu obloane ce protejeaza atat de privirile indiscrete cat si de soarele puternic. Pe zona de sud a fost amenajata o terasa acoperita pe care membrii familiei se pot retrage in zilele ploioase.
Panourile solare de pe acoperis se afla in zona cea mai de sud iar energia regenerabila este folosita pentru functionarea casei. Doar un mic procent de energie mai este necesar a se consuma din retea. Un godin cu lemne este cuplat la sistemul de incalzire prin pardoseala astfel ca pe timpul iernii confotul sa fie asigurat si casa sa isi mentina gradul de eficienta.