Volume asemeni unor grote definesc noul muzeu de arheologie din Cehia
Intr-un proiect care combina arhitectura moderna si vestigiile arheologice, noul Archeopark din Pavlov, Republica Ceha, adaposteste un muzeu in care vizitatorii pot sa priveasca de aproape mai multe unelte, opere de arta si schelete datand din era paleolitica. Creat de arhitectii Radko Kvet si Pavel Pijacek, designul muzeului este unic deoarece mai multe parti ale structurii par sa rasara din pamant, asa cum au aparut si descoperirile arheologice.
Muzeul Archeopark a fost inaugurat anul trecut, avand peste 930 mp de spatii expozitionale marea majoritate amplasate subteran, in care se povesteste istoria oamenilor paleolitici. Artefactele datand din acea perioada sunt frecvent intalnite in aceasta regiune a Europei si mare parte din obiectele expuse au fost gasite in apropierea sitului pe care a fost construit muzeul. Expozitiile includ unelte realizate din os si piatra, cateva schelete apartinand stramosilor omului modern, precum si cateva opere de arta produse de aceeasi civilizatie.
Arhitectura muzeului se incadreaza in curentul modern, cu unghiuri ascutite si schimbari de directie. Privita de la exterior, structura muzeului apare rece, necizelata si fara identitate - formele din beton puncteaza terenul acoperit de iarba asemeni unor pietre aruncate la intamplare.
Interioarele sunt simple, animate doar de prezenta sticlei si a lemnului de stejar. Tavane inalte, cu pante abrupte, trasee serpuite si din loc in loc fasii de lumina ce strabat prin luminatoare, creeaza o atmosfera care se aseamana cu cea a grotelor in care traiau oamenii din acele timpuri indepartate, facand astfel ca exponatele prezentate sa isi gaseasca in mod firesc locul intr-un astfel de decor.