Volume noi cu pereti exteriori realizati sticla si busteni
Doua cladiri care adaposteau birourile padurarilor din zona de nord a Danemarcei au fost transformate intr-un centru modern dedicat turistilor. Echipa LUMO Architects a denumit acest proiect Nojkaerhus iar extinderea propusa urmareste sa faca legatura intre cele patru structuri – doua existente si doua noi. Arhitectii au dorit ca estetica propusa sa evidentieze specificul zonei si dragostea oamenilor pentru natura, fiecare volum beneficiind de un design propriu care se armonizeaza cu peisajul inconjurator.
Construit intr-un luminis din padurile regiunii Jutland, langa Silkeborg centrul era folosit de padurari si de turistii care veneau sa exploreze zona. Odata realizat proiectul de extindere si reamenajare centrul Nojkaerhus le ofera turistilor spatii de odihna si relaxare, zone pentru socializare si adapost in caz de vreme rea. Designul este atractiv, cu vitraje generoase si materiale simple menit sa ii invite pe turisti sa ia o pauza si sa se relaxeze. Acest proiect a fost sustinut de Fundatia Daneza pentru Cultura si Sport si se doreste a fi o emblema de arhitectura durabila pentru anii ce vor urma, mizand pe legatura dintre natura inconjuratoare si spatiile create de om.
Cele doua constructii existente au fost suplimentate cu alte doua imobile noi, ale caror volumetrii copiaza intocmai existentul, iar diferenta se face la nivelul materialelor si al gradului de transparenta. Toate la un loc sunt o insiruire de spatii dreptunghiulare, cu un singur nivel, acoperite de sarpanta in doua ape care mai gazduieste un spatiu suplimentar in mansarda.
Constructia principala este acum un centru de primire in care turistii se pot relaxa. Volumul din stanga este noua „Casa de sticla”, realizata asa cum ne spune si numele din panouri vitrate ce definesc peretii si inchid acoperisul. Scopul acestui spatiu este de a le permite turistilor sa fie in contact vizual direct cu vegetatia abundenta a padurii si albastrul placut al cerului, beneficiind in acelasi timp de protectie impotriva intemperiilor.
„Casa grajdarului” cum a fost denumita este cealalta constructie existenta si care a fost amenajata intr-un spatiu de primire confortabil si calduros, in care a fost montat un godin pe lemne.
„Casa cu busteni” este cealalta structura noua, inchisa tot cu pereti vitrati dar acestia au fost dublati de un strat realizat din jumatati de busteni, asezati unii peste ceilalti astfel ca ofera exteriorului un aspect inedit. Mesele lungi din interior realizate tot din lemn masiv le permit turistilor sa se organizeze in jurul lor, indiferent daca sunt un grup numeros sau doar o familie.
Ideea proiectului a fost aceea de a refolosi structurile existente, care in trecut nu erau accesibile publicului larg si de a le completa pentru a oferi comunitatii o serie de spatii cu confortabile si utile celor veniti sa admire natura si salba de lacuri din zona.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa