Zgârie-nori cum nu ai mai văzut: Au fost premiate cele mai ingenioase idei
De la orase plutitoare la cladiri care purifica aerul, iata care sunt conceptele care i-au impresionat cel mai mult pe membrii juriului anul acesta - si poate ocazia sa ne facem o idee in legatura cu felul in care vor arata zgarie-norii viitorului.
Skyscraper Competition este organizata anual de eVolo inca din 2006, cu obiectivul de a premia inovatia in domeniul constructiilor verticale.
Dintre cele 478 de propuneri de anul acesta, juriul a desemnat castigator conceptul Methanescraper prezentat de sarbul Marko Dragicevic. Acesta si-a imaginat un turn modular in care deseurile pot fi atat depozitate, cat si reciclate. In timpul procesului de reciclare, gazul metan este colectat si folosit pentru a produce electricitate. Turnul a fost gandit pentru Belgrad ca alternativa la ingroparea gunoaielor in pamant.
Klaudia Gołaszewska si Marek Grodzicki din Polonia au castigat locul al doilea cu conceptul Airscraper. Inspirat de nivelul ridicat de poluare din orase mari precum Beijing, turnul este prevazut cu un sistem de filtrare care purifica aerul. Cladirea poate gazdui pana la 7.500 de oameni si este intesata cu plante.
Locul al treilea a fost obtinut de Creature Ark: Biosphere Skyscraper de Zijian Wan, Xiaozhi Qi si Yueya Liu din Marea Britanie, un zgarie-nori care ar functiona ca rezervatie naturala cu centre de cercetare integrate. La interior ar fi simulate multiple ecosisteme care ar include diverse specii de animale si plante.
Pe langa desemnarea celor trei castigatori, juriul a acordat si 27 de mentiuni onorabile, dintre care se remarca idei precum Floating Egyptian City, care le apartine lui Tao Qiyang, Wang Kun, Chen Ruihua si Sun Yunjuan si care reprezinta un oras plutitor inspirat de cultura egipteana antica ce foloseste un sistem pe baza de hidrogen pentru a se mentine in aer.
Iata care sunt cele trei concepte castigatoare, precum si cateva dintre cele mai interesante concepte premiate cu mentiuni onorabile:
Imagine: Marko Dragicevic
Randare: Klaudia Golaszewska, Marek Grodzicki
Randare: Zijian Wan, Xiaozhi Qi, Yueya Liu
Randare: BKV Group
Randare: Fábio Ferreira Neves
Randare: Romain Josue, Corentin Fraisse