Zona media sau zona home cinema? Exista diferente?
Amenajarea unei zone media/ home cinema in camera zi deja nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni, insa exista anumite aspecte pe care este util sa le cunoasteti pentru a obtine o amenajare care sa va multumeasca pe deplin.
Conceptul unei zone media (uneori chiar si al unei camere media) se refera la amenajarea si instalarea unor echipamente destinate desfasurarii activitatilor care implica instalatii media, de la TV-uri si siteme audio si pana la console pentru jocuri. Pe langa definitia ca la carte, zona media este, mai pe intelesul tuturor, zona aceea in care ne bucuram sa privim la un TV cu ecran plat, asezati pe niste canapele si fortolii confortabile si experimentand un sunet surround de calitate. Prietenii se aduna aici pentru a privi meciul, familia se aduna pentru a viziona un film, si cu totii se relaxeaza si uita de stres pret de cateva ore.
Cu toate acestea, zona home cinema este o zona special destinata pentru a recrea atmosfera din sala unui cinematograf la dumneavoastra acasa. Principala diferenta intre cele doua zone sau camere este nivelul de flexibilitate la care acestea opereaza. In zona media puteti privi la meci, purta discutii, va puteti juca cu cei mici, iar asta nu reprezinta nicio problema. In cazul unei zone home cinema apare un nivel de rigiditate mai pronuntat, si asta bineinteles datorita faptului ca home cinema inseamna o experienta exact ca la cinematograf. Luminile se sting, sunetul se propaga peste tot in camera, iar filmul trebuie vizionat in liniste.
Insa cei mai multi oameni aleg sa se bucure de un film intr-o zona media, motivul fiind desigur gradul de flexibilitate pe care aceasta zona il aduce. Tehnologiile din ce in ce mai avansate de redare au dus de asemenea la preferinta pentru zona media ca zona universala, ce incorporeaza si sistemul home cinema. Asadar, pentru ca alegerea optima se reflecta prin prisma personalitatii si preferintelor fiecaruia, va prezentam cateva trasaturi caracteristice pentru fiecare zona in parte, ramanand ca dumneavoastra sa alegeti optiunea pe care o considerati potrivita:
Zona media
Dispunerea canapelelor si a fotoliilor
Amenajarea unei camere de zi propune adesea impartirea pe diferite zone care sa serveasca desfasurarii de activitati diverse, una dintre cele mai importante fiind chiar zona de conversatie. Canapelele si fotoliile din zona media imprumuta aspectul zonei de conversatie si se pot reorganiza in functie de ceea ce doriti sa faceti. Spre exemplu, daca doriti sa priviti un film, nu va trebui decat sa intoarceti scaunele sau fotoliile catre ecran.
TV de dimensiuni mari
Ecranul TV-ului trebuie sa fie suficient de mare astfel incat toti cei din camera sa poata obtine o vedere buna, din orice unghi. Primul lucru asupra caruia va trebui sa va hotarati este dimensiunea diagonalei ecranului. Apoi, retineti ca punctul optim de vizionare se afla la o distanta fata de ecran de doua sau trei ori mai mare decat dimensiunea diagonalei. Desigur ca aceste dimensiuni vor trebui raportate si la cele ale camerei dumneavoastra.
Materialele influenteaza sunetul
Canapelele din materiale pufoase, draperiile, mochetele sau covoarele sunt materiale fonoabsorbante. Mai mult, una dintre temerile legate de zona media se refera la cum se va incadra echipamentul in amenajare si la problema cablurilor. Nu uitati insa ca tehnologia actuala permite ascunderea echipamentului si ca exista telecomenzi care pot functiona chiar daca intre sistem si utilizator exista usile unor dulapuri sau chiar pereti de compartimentare.
Continut interactiv
Modul in care puteti accesa continutul media cu ajutorul internetului a schimbat si modul in care o zona media este configurata. In zilele noastre, nu mai vorbim doar despre un TV si un DVD player, calculatorul devenind o componenta integranta a zonei media, iar modurile in care acesta se poate conecta la ecran sunt de asemenea numeroase.
Zona home cinema
Iluminatul
Pentru zonele home cinema, experienta cinematografica trebuie sa fie configurata avand in vedere un sistem de iluminat propice. Este necesar ca lumina sa nu cada direct peste ecranul TV-ului, iar aceasta oricum nu trebuie sa fie puternica. Nu uitati nici sa achizitionati jaluzele sau draperii cu ajutorul carora sa puteti crea un spatiu intunecos.
TV -> sunet -> camera
Cunoasteti sentimentul de nerabdare care va cuprinde atunci cand luminile se sting in sala cinematografului. Sunetul reprezinta mai mult de jumatate din factorul de influenta care duce la emotie, suspans sau nerabdare, insa oamenii acorda adesea o atentie mai ridicata dimensiunii ecranului. Sfatul nostru este ca dupa ce va stabiliti un buget dedicat amenajarii zonei home cinema, sa il impartiti in trei parti egale pentru fiecare dintre urmatoarele elemente:TV, sunet si camera. Ganditi-va doar ca atunci cand va aflati in cinematograf si pe ecran apare imaginea unui pistol, va speriati nu din cauza acesteia, ci din cauza sunetului impuscaturii!
Atmosfera
La fel de importante pentru zona home cinema sunt canapelele si fotoliile si modul in care sunetul se propaga in incapere. Locurile sunt in general asezate pe randuri, in directia TV-ului, simuland astfel interiorul unei sali de vizionare. In acest fel, oricine va putea experimenta impactul maxim al imaginii si sunetului. Cu siguranta aceasta perspectiva ii va bucura pe cinefili, deoarece veti putea asimila tot ceea ce regizorul, inginerul de sunet si monteurul au vrut sa transmita.
Asadar, cand vine vorba despre media, pasiunile dumneavoastra va pot da un indiciu clar asupra a cum va trebui sa zonificati camera de zi (sau sa organizati o camera separata doar pentru scopuri media). Desi probabil ca pentru multi varianta cea mai practica o reprezinta o zona media, nu incape indoiala ca cei pasionati de film isi vor dori propriul cinematograf acasa. Care este parerea dumneavoastra? Asteptam sugestiile in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.theultralinx.com, www.homestratosphere.com, www.globaldstrategies.com, www.lintas.me, www.pdecor.net, www.snuut.com, www.houseofarch.com, www.houzz.com, www.rightmove.co.uk, www.diychatroom.com, www.pinterest.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu