Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Amenajarea funcțională a unei bucătării

Chiar daca sub impactul vietii moderne gatitul acasa nu mai are importanta de odinioara, bucataria ramane fara nici o indoiala punctul central al oricarui camin. Pana la urma, este vorba de cel mai dinamic spatiu din locuinta, mereu plin de activitate, de energie, de locul care aduna toti membrii familiei laolalta, dar si de simbolistica pe care o transmite.
Amenajarea funcțională a unei bucătării

Bucataria este vatra casei, un simbol al focului sacru, al prosperitatii si abundentei. Sau, altfel spus, ea reprezinta un intreg mini-univers, in care functioneaza in deplin acord toate elementele primordiale: focul si apa, apoi vantul (aerisirea), fierul (ustensilele de bucatarie), lemnul si pamantul (blaturile, vesela, vasele din ceramica, lut etc).


Functionalitatea bucatariei este, evident, strans legata de alimentatie in toate formele ei, respectiv de toate ciclurile prin care alimentele sunt depozitate, curatate, procesate si apoi preparate. Fie ca ajung pe masa, in camara sau in frigider, spatiul bucatariei adaposteste intregul circuit. Iata de ce amenajarea acestei incaperi nu este doar o chestiune de estetica, ci si una de simbolistica, de ergonomie si de echilibru.

 

 

Bucatarie inchisa versus bucatarie deschisa

Au existat si probabil vor mai exista nenumarate discutii, pareri si opinii pe marginea acestui subiect delicat, cu argumente atat pro cat si contra in favoarea uneia sau alteia dintre cele doua variante.

Ca regula generala, bucatariile in care se gateste mult si des se recomanda sa fie inchise (chiar si cu pereti din sticla) si cat mai etanse catre incaperile alaturate, pentru a nu permite migrarea mirosurilor dar si a umiditatii excesive, chiar daca bucataria este ventilata natural sau mecanic.

La polul opus, bucatariile in care nu se gateste des sau foarte putin, pot fi deschise catre living sau catre locul de luat masa sau la fel ca in cazul de mai sus ar putea fi inchise cu sticla.

 

 

Configuratii de bucatarii

Bucatariile se pot organiza in cateva moduri relativ simple si usor de adaptat la necesitatile fiecaruia.

 


Bucatarii cu un front de lucru
Sunt bucatarii mici cu sau fara locul de luat masa inclus. Nu permit foarte multe variante de mobilare avand in vedere ca blatul de lucru trebuie pus intre spalator si plita sau aragaz.

 

Bucatarie cu un front de lucru

 

 

Bucatarii cu doua fronturi
Fie ca este vorba de fronturi dispuse in « L » sau de fronturi paralele aceasta poate satisface cele mai exigente gusturi in materie de amenajare si functionalitate.

 

Bucatarie cu 2 fronturi in L

 

Bucatarie cu 2 fronturi paralele

 

 
Bucatarii cu insula
Acest tip de bucatarie este posibil de amenajat acolo unde exista suficient spatiu pentru a permite acest lucru. O suprafata minimala pentru o astfel de bucatarie ajunge la 18-20 mp.

 

Bucatarie tip insula

 

 

Zonificarea functionala a bucatariei

Odata lamurita problema de mai sus, este indicat sa intelegeti inca din faza de proiectare, daca este vorba de o cladire noua, cum anume se va mobila bucataria pentru a intelege unde se vor pozitiona retelele de apa calda/rece, scurgerile, reteaua electrica si bineinteles teava de gaz.

In orice bucatarie exista zone bine definite care, in procesul de pregatire al hranei, trebuie sa fie grupate in asa fel incat sa permita o foarte buna ergonomie a spatiului.

 

1. Depozitare pentru alimente - depozitarea uscata si depozitarea frigorifica

Este vorba mai ales de depozitarea acelor alimente care vor fi utilizate intr-o perioada scurta de timp (cateva zile – o saptamana).

Depozitarea uscata se rezolva cu ajutorul unui dulap cu o usa sau cu doua usi in functie de cantitatea de alimente pe care doriti sa o stocati si bineinteles in functie de faptul ca dispuneti sau nu de o camara.

Pentru alimentele care necesita depozitare frigorifica se poate opta pentru un frigider cu o usa sau cu doua usi, in functie de cantitatea de alimente pe care doriti s-o gestionati.

In cazul bucatariilor mai mari exista optiunea inglobarii frigiderului in dulapul de depozitare.

 

2. Zona de pregatire

Este vorba de o zona de blat pe care se pot scoate alimentele din zona de depozitare in vederea spalarii si procesarii. In mod uzual sub aceasta portiune de blat se pot stoca accesorii si ustensile necesare in pregatirea hranei (blaturi, tocatoare, etc).

 

3. Spalatorul

Are doua functiuni, atat pentru spalarea hranei ce urmeaza a fi procesata dar si pentru splarea veselei. Se utilizeaza spalatoare cu picurator pentru a inlesni scurgerea mai usoara a apei atat in cazul in care se spala alimente dar si cand se spala vesela. Necesita o conexiune cat mai apropiata la reteau de apa calda/rece dar si catre canalizare.

 

4. Depozitarea gunoiului

Se situeaza sub zona de spalator. Depozitarea gunoiului se poate face in cosuri speciale cu punga de gunoi, fixate pe usa. Accesul este recomandat sa se faca cu ajutorul unei clapete care sa poata fi actionata cu piciorul pentru a nu muradari toata zona. Tot sub chiuveta pot fi depozitate produsele necesare pentru curatarea bucatariei.

 

5. Blatul de lucru

Este zona in care se proceseaza hrana si este bine ca dimensiunea acestuia sa nu fie mai mica de 1,20m. Sub acesta, se depoziteaza in sertare ustensilele necesare procesarii precum si condimentele.

Sub sertare se pot depozita vasele necesare, tigai, oale, cratiti, etc. In cazul bucatariilor mai mari, sub acest blat, in apropierea spalatorului, se poate amplasa masina de spalat vase.

Deasupra blatului de lucru se pot amplasa dulapuri cu vesela si in functie de utilizarea spatiului de sub blat, cutiile de condimente.

 

6. Plita

Fie ca este vorba despre o plita electrica sau o plita cu gaz dimensiunile necesare pentru amplasarea acesteia sunt aceleasi 60x60 cm. In mod uzual deasupra plitei se dispune o hota iar sub aceasta se recomanda amplasarea unor echipamente si ustensile care se utilizeaza mai rar.

 

7. Cuptorul, cuptorul cu microunde

Cea mai buna amplasare a cuptorului este langa plita, integrat intr-un dulap, permitand un acces si o vedere mai usoara spre interiorul acestuia.

Cuptorul cu microunde se monteaza sub cuptor pentru a permite un acces facil in cazul in care se incalzeste mancarea sau linga acesta, daca exista spatiu suficient. Deasupra acestora sau sub ele se poate amplasa vesela necesara pentru servitul mesei.

 

Configurare bucatarie

 

 

Cateva specificatii tehnice

In configurarea si amenajarea bucatariei va trebui sa tineti sema de cateva elemente care pot influenta atat functionarea cat si costurile finale ale acesteia.

Racordul la conducta de scurgere (canalizare) – se recomanda ca spalatorul si masina de spalat vase sa fie situate cat mai aproape de acesta.

Racordul la apa rece/calda – ca si in cazul de mai sus, un traseu mai scurt al tevilor va da mai putina bataie de cap.

Ventilare naturala – este una dintre cerintele cele mai importante atat din punct de vedere al evacuarii rapide a vaporilor cat si al mirosurilor. Dimensionarea ferestrei trebuie sa tina seama atat de aportul de lumina naturala dar si de dimensiunea incaperii. Nu se recomanda amplasarea plitei langa geam, chiar daca este vorba despre o plita electrica.

Ventilarea mecanica – amplasarea unei hote cu racord catre exterior va va permite sa mentineti o umiditate mai scazuta in bucatarie.

Blatul de lucru – sunt recomandate blaturile cu rezistenta mare la zgariere, dar si la socuri termice. Se recomanda ca racordul blatului cu peretele sa fie etansat pentru a impiedica scurgerea apei sau a altor lichide cu care se lucreaza.

Usa de acces – este foarte important ca usa de acces in bucatarie sa fie etansa pentru a impiedica migrarea vaporilor dar si a mirosurilor catre incaperile alaturate.

In bucatariile cu plita si cuptor pe gaze este recomandat sa existe o ventilare directa catre exterior pentru a nu permite acumularea accidentala de gaze.

 

Concluzii

Amenajarea ergonomica a unei bucatarii nu este o chestiune de estetica (desi felul in care arata finisajele poate spori confortul din acest spatiu). Insa confortul propriu-zis incepe de la functionalitate si aspecte practice: pozitionarea mobilierului, a aparaturii electrocasnice, stabilirea locurilor de depozitare ar trebui sa urmeze niste reguli precise, in asa fel incat sa se optimizeze comoditatea in miscari, siguranta si economia de timp a tuturor celor ce folosesc bucataria. De asemenea, vizibilitatea si iluminarea, aerisirile, izolatiile sunt factori importanti, deoarece bucataria este una dintre incaperile cu cele mai multe cerinte din casa: aburi, miros, fum, zgomot, toate au influenta asupra structurilor, materialelor si, nu in ultimul rand, asupra climatului intregii case. Iata de ce atunci cand va apucati de amenajarea bucatariei e cazul sa constientizati importanta fiecarui detaliu si sa respectati pe cat se poate pasii si principiile descrise mai sus.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.