scris de
marin la data 13 May 2013, 18:17 soluţie
Buna Seara
Cred ca si peste 20 de ani discutiile pe acest subiect vor fi de actualitate.
Circulatia mai mica sau mai mare a vaporilor de apa prin diferite materiale de constructii reprezinta PIERDERE de ENERGIE, adica BANI si Disconfort termic
Afara este frig si in casa sunt + 20 grade; transferul rapid al vaporilor din interior spre exterior duce la : pierdere mare de Energie, formarea Condensului- apoi Mucegai = Disconfort.
Sunt materiale termoizolante ( nu este corect sa le enumar, se cunosc ) care la o concentratie a vaporilor in: a). material mai mare de 5% , se umecteaza; b) material cu o concentratie mai mare de 10% se umenteaza : c). material IMUN la vapori;
Ce nu se intelege , este faptul ca fiecare spatiu de interior, construit, in care lucreaza si traiesc oamenii, EL TREBUIE VENTILAT.
Ventilatia spatiilor interioare nu este o necesitate de ultima ora, ci este o normalitate. O persoana adulta consuma pe ora circa 20 mc. aer si pe timp de 24 ore prin reaspiratia sa , se elimina circa 1,5 LITRI Vapori Apa; la care trebuie adaugate cantitatile de vapori apa de la bai, bucatarii, plante de camera.
Unde se duc aceste cantitati de vapori ?.
In caz ca nu avem Ventilatie( mecanica, automata ), vaporii vor creea mari probleme in spatiul respectiv.
Se mai spune ca Peretii RESPIRA !.
Daca afla Doctorul Oprescu ca peretii respira, in mod sigur va construi spitate pentru ei !.
Nici odata un perete nu a respirat, nu respira si nu va respira ; el pierde ENERGIE si cu cat pierde mai multa, cu atat Disconfortul termic iarna si vara va fi mai mare.
Seara buna
In sfarsit un comentariu realist, pe masura subiectului deschis.
Intru totul de acord cu ceea ce afirmati.
Nu inteleg marketingul (cu efect de bumerang) a celor care pun tapet, respirabilitatea materialelor termoizolante. La fel nu inteleg cum se pune tapet respirabilitatea unui material, ca apoi sa vina cu bariere de vapori ... etc.
Cea mai sfanta e ventilatia, in ce priveste umiditatea existenta intr-o cladire.
scris de
marin la data 14 May 2013, 10:31 soluţie
Problema este ca o parte din specialisti ( arhitecti si proiectanti de structuri ) vorbesc de ,,RESPIRATIA PERETILOR,, ca un fapt real.
La facultatile de profil nu se ,,adanceste ,, acest subiect si viitorul proiectant ramane cu ideea ca peretii ,, respira ,,.
In aceasta discutie ar fi bine sa intervina Auditorii Energetici Autorizati, care pot lamuri stiintific problema in cauza.
Marin Crutescu
Cand interesul poarta fesul ... un subiect important pentru fiecare client ... moare in fasa !
Nu sunt un expert, specialist, in acest domeniu, dar intotdeauna am incercat sa-mi explic acest ``fenomen`` de respirabilitate. Mai ales ca, zona noastra geografica si automat conditiile climatice, creeaza o serie de situatii pretentioase in ceea ce priveste constructiile.
Ma bucur ca pe SpatiulConstruit se discuta aceste subiecte. Ar fi si mai mare bucuria daca specialisti si experti, ar participa mai intens. De castigat au in primul rand clientii finali, apoi cei care isi respeta si iubesc meseria.
O seara buna tuturor.
scris de
Arhsterix la data 16 May 2013, 13:24 soluţie
Personal nici eu nu sunt de acord cu termenul "Respiratia peretilor" dar pare un termen utilizat pe scara larga atat de profesionisti cat si de utilizatori. In realitate cred ca sunt foarte putini cei care "gusta" o prezentare bine garnisita cu coeficienti si formule alambicate.
A doua chestiune, daca in cazul unu (din cate inteleg eu) se pierde energie, adica vaporii trec prin perete si condenseaza in acesta, in cazul doi in care peretele este termoizolat (chiar daca este permeabil la vapori) se mai pierde energie sau nu?
Circulatia aerului prin materiale de constructii, duce inevitabil la PIERDERE de ENERGIE; de aceea se izoleaza constructiile la exterior si mai nou si la interior, pentru ca acest transfer de aer care contine si vapori de apa sa fie cat mai redus. Chiar daca izolam UNIFORM si fara punti termice o casa cu peste 40-50 cm. grosime de EPS, tot va fi o mica pierdere de energie, insa posibilitatea formarii condensului este exclusa.
Grosimea cea mai mare pe care am realizat-o a termoizolatiei unei constructii, a fost la o cladire de birouri , unde la pereti am utilizat 40 cm. de EPS , iar la Pod am montat 65 cm. Pe parcursul a 4 ani de exploatare a cladirii, nu am vazut urme de condens, iar consumul de energie total-incalzire si ventilatie cu recuperare de caldura, nu a depasit 1200- 1500 lei /luna. Suprafata constructiei este de 2.400 mp. Sistemul de ventilare functioneaza zilnic la capacitati de 2400-2700 mc. aer/h; vara si iarna , aerul este racit-incalzit cu o PC, care utilizeaza agentul termic de la o adancime de 120mh.
Incalzirea prin pardoseala pe timpul iernii se executa cu o centrala pe gaz de capacitate 50 Kw.
Pentru detalii referitoare la circulatia aerului si a vaporilor de apa prin materialele de constructii, rog vizionati pe You Tube polyoretan/celuloza si vata minerala. Polyoretanul poate fi inlocuit cu EPS .
Am participat la cateva Conferinte internationale organizate de Institutul de case Passive din Germania ( in perioada 2003-2009 ) si nu am auzit la nici o prezentare ca ,,PERETII RESPIRA,, !.
Cu stima
Marin
scris de
Laur la data 17 Jul 2013, 08:46 soluţie
Excelent comentariu. BRAVO. SUSTIN IDEEA.