la acoperisuri sunt 2 tipuri de folii, care se folosesc impreuna, astfel:
- folia dinspre exteriorul izolatiei (i se mai spune folie anticondens, sau folie de difuzie a vaporilor), se monteaza de obicei sub invelitoare, peste astereala, are rolul de a lasa eventuala umiditate din izolatie sa se elimine in exterior, in perioada mai calda. se alege dupa o caracteristica de pe eticheta, un coeficient sd care trebuie sa fie de ordinul 0,02 m, sau apropiat. se cumpara, de obicei, odata cu invelitoarea
- folia dinspre interiorul izolatiei (i se mai spune folie bariera de vapori), se monteaza intotdeauna pe partea dinspre interior a izolatiei, sub vata, are rolul de a bloca umiditatea din interior sa patrunda in izolatie si sa condenseze. pentru aceasta folie trebuie sa fie impermeabila si continua pe toata suprafata. valoarea sd pt acest tip de folie trebuie sa fie >100 m (asadar, n-ar trebui sa fie confundate). s-a obisnuit sa se livreze vata (de sticla sau din bazalt) gata caserata cu folie de aluminiu, dar la montaj este aproape imposibil sa asiguri continuitatea acestei folii, de aceea va recomand sa evitati.
scris de
hrares la data 08 Feb 2013, 13:06 soluţie
Multumesc pentru precizari. La acoperis eu am montata folie anticondens sub sindrila bituminoasa. Dat fiind cazul ca am sa fac izolatiia asa cum ati desenat mai sus, si pun si folie de aluminiu---am vazut ca este folie de aluminiu pe folie cu bule de aer, deci nu mai trece nimic prin asta--- mai pun folie de bariera de vapori? Si in partea de sus a acoperisului ( spre coama) mai pun folie anticondens peste izolatie sau pun doar rigips sau osb peste ea sa nu intre praf si altele?
la interior nu mai aveti nevoie de bariera de vapori - folia dvs cu bule de aer si aluminiu ar trebui sa fie suficienta, daca o montati corect si o etansati
la partea de coama nu mai aveti nevoie de folie anticondens. ar fi ok sa incercati s-o protejati de praf, dar practic nu prea aveti cum sa fixati OSB-ul sau rigipsul DEASUPRA izolatie - in filmul de pe youtube cu montarea izolatiei termice la tavanele suspendate veti vedea ca vata se sprijina liber pe structura de gips-carton.
scris de
hrares la data 08 Feb 2013, 13:27 soluţie
Am inteles. Multumesc. Mai am o intrebare chiar daca nu e la topicul de acoperisuri dar in legatura cu izolarea. Casa este facuta din barne de lemn cu sectiunea patrata cu latura de 22cm. Peretele astfel este cat de cat drept (plan). As vrea sa il izolez termic pe exterior. In interior vreau sa il pastrez asa cum e. Ce fel de izolatie credeti ca se preteaza cel mai bine? Ma gandeam la vata bazaltica si folie de aluminiu dar nu stiu care ar fi cea mai buna metoda de montaj : ma gandeam sa pun niste rigle pe muchie sa las 2 cm de la perete si sa pun folia de aluminiu, apoi 2 cm liber si sa vin cu vata bazaltica ...dar aici m-am pierdut...cum prind vata si sa o tencuiesc dupa aceea? Spatiul acela la folie de aluminiu am inteles ca trebuie lasat ca altfel nu isi are rostul folia. Dar cum prind vata?
cred ca cel mai simplu ar fi asa (si va descriu solutia, pornind de la peretele exterior al casei catre exterior):
- montati un caroiaj din scandura asezata pe muchie,
- in interior montati o vata minerala de sticla sau bazaltica cu lambda cat mai mic (0,035 W/mK) - incercati URSA SF35
- peste caroiaj si vata prindeti o folie anticondens, in capse - incercati Tyvek sau Dorken Vento
- peste folie veniti cu lambriu din lemn, pe care-l mai tratati o data la cativa ani cu ceva solutii pentru lemn (aici chiar nu stiu sa va spun care) :)
astfel veti pastra si aparenta de casa din lemn, eliminati si partea cu tencuiala, iar izolatia functioneaza fara probleme.
scris de
hrares la data 08 Feb 2013, 13:39 soluţie
Multumesc, apreciez sfaturile dumneavoastra.