scris de
dac3500 la data 13 Jan 2015, 13:12 soluţie
Buna ziua,
Tin sa atrag atentia asupra informatiilor pe care le oferiti in acest articol.
De peste 10 ani ma ocup cu sisteme de incalzire in pardoseala, sunt inginer de instalatii, si am cateva argumente contra informatiilor date de dvs. in acest articol.
Referitor la dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala, in special acela ca acest sistem ridica praful, doresc sa va spun ca incalzirea prin suprafete radiante este compusa din 98% transmisie prin radiatie si 2% transmisie prin microconvectie aparuta la suprafata finisajului. Daca este sa comparam cu alte sisteme de incalzire, cum ar fi radiatoarele (denumire tehnica convector-radiator), unde transmiterea caldurii se face 20% prin radiatie si 80 % prin convectie, sau sistemele de ventilatie respectiv ventiloconvectorii, unde avem 0% radiatie si 100% convectie, ne vom putea face o idee despre clasificarea sistemelor de incalzire si riscul de a ridica praful din incaperi. Dovezi care atesta aceasta afirmatie, pot fi vazute deasupra radiatoarelor montate in fata unor pereti albi, in spatii publice unde nu se face o curatenie constanta, si unde in zona de perete situata deasupra radiatorului, se vor putea observa dupa cativa ani de finctionare a sistemului de incalzire, depuneri de culoare gri, de praf fin pe perete, depuneri care corespund ca si pozitionare cu directia curentilor de aer iesiti din grilajul radiatorului.
Se stie ca curentii de aer, adica convectia, antreneaza particulele usoare in suspensie (praful). Curentii de aer aparuti prin deschiderea ocazionala a unor ferestre sau a unor usi dintr-o cladire, pot provoca o antrenare mai ridicata a prafului intr-o incapere dacat microconvectia generata de un sistem de incalzire prin pardoseala.
Asadar, in ceea ce priveste riscul de a ridica praful, sistemul de incalzire in pardoseala este cel mai sigur.
Un alt aspect este acela ca, datorita faptului ca suprafata finisajului este calda 25-27 garde C (confort termic sporit), multi utilizatori opteaza pentru pastrarea finisalului neacoperit de covoare sau carpete. Astfel, se reduc zonele de inmagazinare si creare a prafului de casa (se stie ca oamenii, textilele, si animalele de casa sunt cele mai mari surse de generare a prafului din locuinte). Daca suprafata pardoselii finite nu este acoperita cu covoare sau carpete, se usureaza inclusiv procesul de curatenie, fiind posibila stergerea finisajului cu o carpa umeda, care colecteaza praful si nu il imprastie sau muta dintr-un loc in altul. Pardoseala fiind calda, uscare dupa acest tip de curatare este foarte rapida.
De aceea acest sistem de incalzire, se recomanda in cazul in care sunt locatari cu problem respiratorii, alergii, sau astm.
In ceea ce priveste amplasarea sistemului de incalzire in pardoseala pe sub mobilier, in cazul unui sistem cu agent termic, singurele zone in care nu se recomanda montajul tevilor sunt cele de subseminee, cada de baie sau dus si sub obiectele sanitare care se sprijina pe pardoseala (vas WC sau bideu). La acest tip de incalzire, in zona in care deasupra finisajului avem un corp de mobila, se creaza o zona tampon de aer cald, cu o temperatura egala cu cea a finisajului, si astfel, nu mai apare transfer termic. Apa calda merge mai departe si va ceda caldura in zonele unde exista diferenta de temperatura intre finisaj si aerul de deasupra lui.
Daca ulterior se schimba amplasarea obiectelor de mobilier, zonele care erau pasive sub mobila, pot deveni active fiind libere, iar alte zone care pana atunci au incalzit incaperea pot sa devina zone pasive acoperite de mobila. Astfel toata suprafata pardoselii care este libera, poate sa cedeze caldura in incapere.
In schimb in cazul incalzirii cu cablu electric, zonele in care nu se poate ceda caldura de la finisaj la aeru de deasupra (sub mobila) pot deveni critice pentru cablul de incalzire, care se poate supraincalzi, si chiar deteriora, de aceea in aceste cazuri, se recomanda ocolirea zonelor acoperite de mobila.
scris de
chimprofu la data 03 Aug 2015, 11:29 soluţie
dac3500 te-as ruga daca e posibil un nr de mobil pentru cateva sfaturi , pot sa-l dau pe al meu, felicitari pentru modul profesionist si clar in care prezinti
scris de
dac3500 la data 04 Aug 2015, 21:55 soluţie
puteti sa imi scrieti pe dac3500@gmail.com
As dori sa stiu,daca este posibil,ce fel de centrala poate fi folosita la acest sistem...??? orice tip de centrala ...???..sau doar un anumit tip...??..MULTUMESC....!!!!