Incalzirea prin pardoseala - avantaje si dezavantaje
Dezvoltarile tehnologice au readus in atentie un sistem de incalzire utilizat pe scara larga in Roma Antica in mai multe tipuri de cladiri - incalzirea prin pardoseala. In zilele noastre sistemul a fost mai intai implementat in tarile nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia), mai ales pentru utilizarea in spatiile cu umiditate ridicata-precum baile si bucatariile, acolo unde prezenta unui radiator ar fi incomodat. In Romania a inceput sa fie utilizat pe scara larga inca din urma cu cativa ani in toate tipurile de incaperi (camere de zi, dormitoare, etc.). Ca orice alt sistem de incalzire si acesta prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.
Daca aceasta este o optiune potrivita sau nu pentru dumneavoastra depinde pana la urma de stilul de viata al fiecaruia. Principiul de baza al functionarii este ca pardoseala devine element radiant si astfel caldura se propaga de jos in sus pe o suprafata mai mare spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de incalzire care desi fac un transfer direct de energie catre aerul din incapere sunt mai mici ca dimensiuni si pot necesita un timp mai mare pentru incalzirea incaperii. Sistemele de incalzire prin pardoseala pot utiliza atat agent termic dar pot fi si electrice, eficienta acestora insa fiind direct proportionala cu calitatile termice ale cladirii in care sunt amplasate. In ambele variante caldura este transmisa prin tuburi sau prin cabluri catre sapa de beton a pardoselii si apoi catre incapere.
Va puteti desigur intreba daca incalzirea prin pardoseala nu ar aduce si un disconfort pentru cei care pasesc pe suprafata pardoselii. Nu va ingrijorati, cresterea temperaturii pardoselii la contact se observa slab, si asta in cazul in care temperatura setata este una foarte ridicata.
Pentru sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa ca agent termic acesta este incalzit la o temperatura mai scazuta decat pentru sistemele clasice de incalzire (in general 50°C comparativ cu 60°C sau mai mult). Aceasta face ca incalzirea prin pardoseala cu apa sa poata fi deservita si de boilere cu randament ridicat de condensare, de pompe de caldura si partial chiar de sisteme solare de incalzire a apei.
Indiferent de modul de functionare, cu apa sau electric, este bine sa retineti ca sistemul functioneaza independent in fiecare incapere in care este montat dar pot exista si exceptii de la regula.
Avantaje
Sa incepem cu cel mai evident avantaj al acestui sistem de incalzire: caldura se distribuie prin pardoseala, asadar lipsa radiatoarelor va duce catre o amenajare mai usor de gestionat mai ales din punctul de vedere al pozitionarii mobilierului.
Caldura degajata se distribuie de asemenea mai eficient prin incapere, ducand la o incalzire uniforma care sporeste confortul.
Senzatia de pardoseala calda iarasi nu este de neglijat acesta fiind si unul dintre avantajele cel mai des precizate in pliantele de prezentare ale produselor.
Dezavantaje
Unul dintre dezavantajele acestui sistem de incalzire este faptul ca poate ridica praful din incapere mai repede decat sistemele clasice cu radiatoare, datorita faptului ca incalzeste o mare parte a pardoselii, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care nordicii il utilizeaza cu preponderenta in incaperi cu umiditate ridicata.
Un alt dezavantaj este faptul ca in general intr-o incapere in care exista sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa cunoasteti foarte bine amplasarea mobilierului inca din faza de proiectare pentru ca nu este recomandat ca astfel de sisteme sa fie pozitionate sub acesta, pierzind astfel din eficienta. Tot la acest capitol se poate vorbi si despre faptul ca repozitionarea mobilierului in cazul in care se doreste reamenajarea incaperii trebuie facuta cu mare atentie tot pentru a nu pierde din eficienta sistemului.
Mai mult decat atat mobilierul trebuie sa dispuna de picioare pentru a nu fi in contact direct cu pardoseala mai ales in zona unde este pozitionat sistemul de incalzire si din pacate nu veti putea utiliza nici covoare sau carpete in zonele respective.
Utilizarea ca finisaj de pardoseala a materialelor cu inertie termica mare de tipul piatra naturala sau chiar pavele ceramice poate avea atat avantaje cat si dezavantaje in sensul ca se incalzesc mai greu dar in acelasi timp ofera caldura si o perioada mai mare de timp.
Cam aceastea ar fi punctele cheie pe care ar trebui sa le cunoasteti daca v-ar interesa un sistem de incalzire prin pardoseala. Mai sunt insa si alte intrebari care merita raspuns, un exemplu bun fiind “Care sunt finisajele pentru pardoseala potrivite?”. Despre aceasta intr-un articol viitor.
Surse foto: www.businessmagnet.co.uk, www.redbeacon.com, www.bloghogar.com, www.ofertas.citiservi.es.
Redactat de: Claudia Gorunescu