Interesant, daca aveti experienta cu cumparatul (sa inteleg ca v-ati luat deja terenul din imagine?) aveti cumva o opinie si despre situatiile intravilan/extravilan? I-am tot auzit pe cativa ca ei considera mai eficient (bine, genul de afaceristi) sa ia parcele mari de extravilan, sa le treaca in intravilan, sa le parceleze, sa traga utilitati (de fapt doar curent, nu si gaze). Si parcelelele ramase, care nu le trebuie, le vand si isi scot bani si de constructie. Sau isi cumpara tot terenul ala mare in grup, se aduna cativa prieteni si rezolva impreuna si, zic ei, mai ieftin situatia.
Nu stiu daca o fi mai ieftin asa, cumparat teren extravilan, sau varianta aia mai veche, cu cumpararea unei case batranesti, cu toate cele facute, si renovarea ei. Daca tot v-ati luat teren, stiti mai multe despre asta? Si ce anume contine un studiu geo? M-ar interesa, pe viitor, adica la anul, ceva de genul si pe mine, tot trag de mine niste prieteni sa ne facem un grup de case undeva langa oras.
scris de
Lucian la data 09 Oct 2012, 17:19 soluţie
Salut, Constructivule!
Intr-adevar, am trecut de multisor de stadiul asta. De aceea imi si permit sa fiu sfatos! Practic am depasit putintel stadiul de "la rosu". Poza este facuta de la mansarda casei mele.
Eu te-as sfatui sa eviti sa cumperi de la "afaceristi" din mai multe motive. Primul ar fi pretul clar mai mare decat prin cumparare directa. Apoi, cine garanteaza cum si in ce fel vor construi vecinii? Mie, locuirea de genul "complex imobiliar" nu imi place deloc din cauza aglomerarii inevitabile.
Daca te grupezi cu niste prieteni ar trebui sa rezolvati mai repede si mai ieftin cu anumite demersuri. Unul dintre ele ar fi conectarea la curent electric. Dar iti spun din experienta: este foarte greu sa armonizezi preferintele mai multor persoane!!!
O vreme am cochetat si eu cu ideea cumpararii unei case batranesti. Dar este aproape imposibil sa renovezi si sa ameliorezi o casa batraneasca in asa fel incat sa traiesti confortabil. Probleme sunt structurale in cea mai mare masura. Apoi, cum vrei tu sa termoizolezi o casa din chirpici? Cu si mai mult chirpici.... Si nu in ultimul rand: s-ar putea ca in 10 ani sa cheltuiesti mai multi bani pentru a tine casa in picioare decat daca ai face una noua.
Apropo de utilitati: sa stii ca doar curentul este absolut suficient daca stii cum sa rezolvi apa, incalzirea si canalizarea. Ba chiar as putea spune ca este minunat datorita faptului ca energia electrica o poti obtine si din alte surse, devenind astfel autonom! Sau cel putin sa iti scazi costurile de intretinere.
Cand creste pretul la gaze nu ai ce face decat sa ridici din umeri si sa indesi mana mai adanc in buzunar. Cand creste costul la energie electrica bagi mana in buzunar, e drept, dar pui o eoliana si te apuci sa vinzi curent! :)
Si ca sa iti raspund la ultima intrebare: un studiu geo se face numai de catre o firma autorizata. Vin domnii, foreaza o gaurica in zona in care vrei sa ridici casa pana pe la 7-8 metri (daca nu cumva dau de apa mai repede) si trimit probele de pamant la laborator. La sfarsit iti dau o documentatie care povesteste ce fel de sol exista si cateva recomandari de care ar trebui sa tina seama inginerul structurist atunci cand iti face proiectul. De tipul se sol se tine seama, in functie de tipul de constructie pe care ti-o doresti, cum trebuie dimensionata fundatia si intreaga structura de rezistenta.
Wow, multumesc mult pentru atatea detalii. Da, buna ideea cu curentul electric, nu m-am gandit niciodata asa. Daca o sa mai ai timp sa scrii, mi-ar placea sa stiu mai multe despre etapele pe care le-ai parcurs pana te-ai apucat efectiv de proiect, mie asta mi se pare cel mai greu, nu gasesc nicaieri informatii complete sau cat de cat organizate. Parca mereu e altceva, la fiecare, alta hartie, alt studiu, alta mancare de peste.
A, si inca ceva, cum pot sa verific actele cuiva, e suficient sa ma duc la notar cu proprietarul? Adica cum stiu daca nu am surprize si dupa ce imi legalizeaza notarul vanzarea nu descopar ca mai sunt si alti frati si nepoti pe terenul ala? Poate notarul sa verifice tot si odata ce legalizeaza actul de vanzare cumparare nu mai am probleme?
scris de
Lucian la data 10 Oct 2012, 11:03 soluţie
Asta si intentionez, sa ajut comunitatea impartasind experientele mele de pe parcursul constructiei.
Chiar astazi vreau sa postez la sectiunea de "Chestiuni administrative si finantare". Despre curent, gaz, apa, canal si alte instalatii o sa povestesc in topicul dedicat!
Teoretic mersul la notar te scuteste de problemele ulterioare. El/ea incheie vanzarea-cumpararea in momentul in care actele sunt in regula. Asta face din tine un cumparator de buna credinta iar orice vicii ascunse se indreapta catre cel care a mintit/ascuns/trucat ceva in tranzactie.
In cazul meu, terenul fusese subiectul unui litigiu care s-a lasat cu judecati. Dar odata ce s-a dat o sentinta (foaie prezentata in original in dosarul depus la notar) nu exista nici o sansa ca mai tarziu sa ridice cineva pretentii asupra terenului tau.