Buna ziua,
In cazul acoperisurilor cu sindrila bituminoasa (indifierent ca discutam despre o structura simpla astereala sau dubla astereala) ventilatia se poate face doar prin realizarea pe toata suprafata acoperisului a unei camere de ventilatie cu inaltime de cca 5cm, ce permite admisie de aer din zona de streasina (in spatele profilului picurator sau in zona de elemnt intrados) si evacuare de aer cat mai aproape de coama (evacuarea realizata cu ajutorul pieselor de ventilatie).
Accesorizarea acoperisului cu folii de difuzie/anticondens si bariere de vapori asociate unei termoizolatii dimensionate conform si aplicate corect asigura premisele confortului in exploatare si cresc durata de viata a constructiei.
Ventilarea acoperisului se bazeaza pe fenomenul de tiraj natural ce apare la o diferenta de nivel (admisie / evacuare) de minim 1m.
Pentru clarificari va recomand sa consultati detaliile cad puse la dispozitia si pe portalul SPATIUL CONSTRUIT:
http://www.spatiulconstruit.ro/biblioteca-media-gama/sindrile-bituminoase-iko-iko-sales-romania-object_id=1032?currentObjectType=detaliu_cad_gama
Din informatiile postate de Dvs nu precizati ce la determinat pe "montator" sa bata leaturile paralele cu streasina si nu perpendicular!!!
Ce distanta aveti intre interaxul capriorilor?
Proiectul Dvs a avut sau nu detalii de executie?
Intre cosoroaba si actuala structura de lemn pe care sa montat invelitoarea exista posibilitatea asigurarii unui orificiu pentru admisie aer?
Va rog precizati sectiunea capriorilor pentru a identifica metoda de remediere a neconformitatii.
Pentru informatii suplimentare privitoare montajului conform al sindrilelor bituminoase si metodelor de remediere a greselilor de proiectare si executie va recomand sa folositi informatiile de contact disponibile pe portalul spatiul construit.
In incheiere inserez cateva aspecte legate de necesitatea ventilarii acoperisurilor, recomandari ce se aplica indiferent de tipul de invelitoare:
A. Instalati un sistem de ventilatie echilibrat dimensionat conform particularitatilor constructive. Necesarul de suprafata ventilata NFA se calculeaza functie de panta acoperisului si suprafata termoizolata a tavanului de la ultimul nivel (in cazul Dvs suprafata tavanului viitoarei mansarde!!!).
B. Admisia de aer trebuie facuta cat mai aproape de streasina iar evacuarea de aer cat mai aproape de coama.
C. Folositi un singur tp de piese de evacuare dispuse pe acoperis la aceeasi cota astfel incat admisia de aer sa fie facuta in zona de streasina si evacuarea in zona de coama.
D. Foliile de control vapori trebuie montate conform specificatiilor producatorilor. Daca proiectul Dvs nu include schite de detaliu contactati departamenetel tehnice ale producatorilor pentru clarificari.
E. Executia trebuie facuta de personal calificat!
Ventilarea conforma a acoperisului asigura eliminarea efectelor climatice (condens al vaporilor de apa din aer si preantampina acumularea de caldura instructura acoperisului) indiferent de sezon sau conditiile climatice ale zonei unde este amplasata constructia.
Ventilarea conforma a acoperisului preantampina formarea troienelor de zapada si gheata pe acoperis.
Ventilarea conforma a acoperisului prelungeste durata de viata a constructiei, asigura conditiile optime pentru un microclimat sanataos si reduce costurile de exploatare.
Cu stima,
Dragos Popa - IKO Sales