Armaturile PSB® sunt produse pentru constructii utilizate in principal ca armare transversala, cu scopul de a creste rezistenta la strapungere a planseelor dala sau a radierelor. Se pot proiecta tipul, geometria si dimensiunile armaturilor PSB®, iar rezistenta elementelor de beton armat cu elemente PSB® poate fi verificata folosind soft-ul Peikko Designer®. Proprietatile armaturilor PSB® precum si rezistenta planseelor armate cu PSB® sunt aprobate prin AgrementulTechnic European ETA-13/0151.
Armaturile PSB® sunt produse si livrate sub forma de elemente de armare constand din gujoane de otel cu ambele capete forjate si ulterior conectate printr-un profil de asamblare. Intrucat armaturile PSB® sunt proiectate si pre-fabricate de Peikko, instalarea produsului este mult mai simpla comparativ cu alte solutii traditionale de armare (etrieri). Aceste avantaje sunt obtinute atat in proiecte monolit cat si in elemente prefabricate de beton. Armaturile PSB® sunt inglobate complet in planseul de beton, fiind un elment ideal de armare pentru structuri monolite cu planseu dala sau placi de beton subtiri. Gujoanele cu cap dublu utilizate in elementele de armare PSB® permit planseului de beton sa atinga o rezistenta cu pana la 40% mai mare decat rezistenta unei planseu armat prin tehnici traditionale de armare, cum ar fi etrieri.
Armatura de strapungere pentru structuri de beton
• Rezistenta la strapungere mai mare comparativ cu etrierii
• Instalare simpla si eficienta
• Optimizarea inaltimii de constructie a cladirii
• Omologat cf. ETA-13/0151 pentru incarcari statice sau predominant non-statice
• Disponibil in Peikko Designer®
Proprietatile produsului
Planseele dala din beton armat sunt astazi unul dintre cele mai populare sisteme de planseu folosite pentru realizarea structurilor de rezistenta ale cladirilor de birouri, rezidentiale, administrative si industriale. Sistemul consta de obicei din plansee de beton, rezemate pe stalpi sau pereti, fara grinzi secundare. Asemenea configuratii permit optimizarea spatiului obtinut si o inaltime utila mai mare a incaperilor.
Intre punctele de rezemare (elementele verticale), planseul este de obicei proiectat ca o placa ce lucreaza in doua directii pentru a rezista momentelor incovoietoare pe cele doua directii ortogonale. In noduri, momentele incovoietoare sunt combinate cu solicitari transversale - reactiunile din suporti. Din aceasta combinatie de solicitari rezulta eforturi ce pot duce la strapungerea planseului. Verificarea rezistentei la strapungere a placii este de regula decisiva pentru definirea grosimii placii de beton.
Strapungerea are loc, de obicei, atunci cand un con de beton este separat de placa, armatura de moment este smulsa din beton si planseul cade din cauza incarcarilor gravitationale. Experienta arata ca cedarea prin strapungere este deosebit de periculoasa, intrucat se manifesta printr-o rupere casanta care se intampla brusc, fara semne anterioare de avertizare (deformari ample, fisuri ...). Mai mult, cedarea locala a planseului poate avea un impact asupra elementelor structurale adiacente si poate determina colapsul.
O placa fara armatura transversala are o rezistenta foarte limitata la strapungere. Aceasta rezistenta poate fi crescuta prin montarea elementelor PSB® in placa de beton, astfel incat acestea sa impiedice dezvoltarea conului de forfecare in beton. Pe langa cresterea rezistentei placii, PSB® mareste si ductilitatea acesteia. PSB® este de asemenea utilizat in armarea radierului in aceleasi conditii ca planseul dala. Alte aplicatii (PSB® utilizat ca armare transversala a grinzilor) sunt de asemenea posibile.