100 de specialisti si studenti romani au participat la Saptamana Sustenabilitatii EFdeN
Cele mai importante teme dezbatute au fost: Inovatia, Sustenabilitatea, Orasele Inteligente, Energia, Educatia, Responsabilitatea fata de societate si mediu. La dezbateri au participat reprezentanti din companii, institutii, ONG-uri si studenti, au fost identificate probleme si gasite solutii, pentru evolutia comunitatii si eficientizarea cladirilor.
In perioada 21-27 noiembrie, EFdeN, echipa de tineri cercetatori care a proiectat si construit una dintre cele mai sustenabile locuinte din Europa, a organizat a doua editie a Saptamanii Sustenabilitatii. Evenimentul a avut loc la casa solara EFdeN. Scopul dezbaterilor gazduite timp de 7 zile a fost identificarea problemelor de educatie, cercetare si mediu, cu care se confrunta Romania, si gasirea solutiilor pentru acestea.
„Cand identificam probleme, de multe ori primul instinct este sa gasim vinovati si de cele mai multe ori vinovatii sunt altii. La discutii am incercat sa vedem mai degraba ce poate sa faca fiecare, astfel incat impreuna sa obtinem rezultate concrete. Printre solutiile gasite sunt organizarea unor laboratoare de inovare, crearea de cursuri de prim ajutor pentru profesori si studenti, cursuri de mentorat pentru profesori, cursuri despre responsabilitatea fata de mediu pentru profesori si studenti, implicarea companiilor in universitati prin oferirea de produse, servicii si consultanta, toate oferite pro-bono de participantii la discutii.” a declarat Ana Maria Ghita, Organizator Saptamana Sustenabilitatii.
Se poate inova in Romania? Aceasta a fost tematica mesei de discutii din ziua de luni, Ziua Inovatiei. Raspunsul este unul afirmativ, inovatia nu inseamna numai inventarea unor lucruri noi, ci folosirea creativa a resurselor disponibile, punerea lor impreuna intr-un mod inedit. Drumurile batatorite sunt usor de parcurs, insa pentru a inova este nevoie de a strabate drumuri necunoscute, creativitate, solutii noi si eificiente la aceleasi probleme.
Marti, Ziua Sustenabilitatii, a adus in discutie importanta constientizarii populatiei in ceea ce priveste consumul responsabil al resurselor actuale, idei care pot fi propagate de fiecare in propriile comunitati. Discutia s-a orientat catre folosirea materialelor sustenabile in constructia cladirilor, acesta fiind un factor care influenteaza in mod direct sanatatea oamenilor, tinand cont de faptul ca oamenii petrec 77.5% din viata in interiorul acestora.
La discutiile de miercuri, Ziua Oraselor Inteligente, au participat reprezentanti ai mediului universitar din constructii, arhitectura si urbanism, reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, impreuna cu reprezentanti ai mediului privat si dezvoltatori imobiliari. Concluzia a fost ca, doar lucrand impreuna, multidisciplinar, organizatiile publice, private, academice si ONG-uri, pot contribui la dezvoltarea orasului Bucuresti, pentru a diminua emisiile de CO2 generate de cladiri, la momentul actual reprezentand 36% din emisiile totale.
In Ziua Energiei s-a pus accentul pe dezvoltarea si incurajarea energiei regenerabile in Romania si facilitarea procesul birocratic, pentru a crea posibilitatea asigurarii propriei energii electrice cu putere solara, folosind panouri fotovoltaice. Romania are sansa sa devina prima tara 100% independenta energetic, la momentul actual energia verde reprezentand 52% din mixul energetic romanesc, unul dintre cele mai mari procente din Europa. Doamna Corina Popescu, Secretar de Stat in Ministerul Energiei, a participat live la discutii si a oferit noutati in legatura cu Strategia Energetica Nationala.
Sesiunea de dezbateri din Saptamana Sustenabilitatii, s-a incheiat cu Ziua Educatiei, unde s-au propus viitoare colaborari intre institutii si ONG-uri, concluzionand ca voluntariatul are un rol foarte important in formarea noilor profesionisti, oferind posibilitati de dezvoltare atat personala, cat si profesionala.
Studentii au putut asista de-a lungul saptamanii la discutii si participa la workshop-urile tematice care au avut loc in fiecare zi la casa EFdeN, unde au avut ocazia de a experimenta aplicatii de realitate augmentata, recicla sau cauta solutii de eficientizare pentru reducerea consumului si cresterea confortului.
Sambata, la Ziua EFdeN, casa solara a fost deschisa publicului larg, caruia i s-au comunicat viitoarele obiective ale echipei, printre care cea de-a treia reprezentare a Romaniei la cea mai importanta competitie de arhitectura si tehnologii integrate, Solar Decathlon, editia Middle East 2018 din Dubai, industrializarea casei EFdeN si proiectul EnergiaTa.
Duminica, Ziua Responsabilitatii, a fost dedicata copiilor, unde cei mici impreuna cu familia au putut invata, in mod interactiv, despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa, care este amprenta ecologica a familiei, cum pot ajuta la protectia mediului, si sa isi testeze creativitatea la un atelier interactiv de teatru. Surpriza zilei a fost depistarea rolului copiilor in responsabilizarea parintilor, atunci cand au aflat impreuna de ce 1kg de cascaval genereaza 8.784 de grame de CO2 fata de 1 kg de mere care este responsabil doar de 70 de grame de CO2 emise in atmosfera.
Prima editie a Saptamanii Sustenabilitatii a fost organizata in 2015, odata cu finalizarea reconstructiei in Bucuresti a casei EFdeN si lansarea acesteia ca EFdeN 4C Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort, prototip care a participat la Solar Decathlon Europe 2014, la Versailles. Evenimentul Saptamana Sustenabilitatii isi doreste sa devina o traditie prin care sa adune la aceeasi masa, intr-un cadru informal, oameni pasionati din medii si domenii diferite, care isi propun sa se implice in schimbare.
Despre EFdeN
EFdeN este un ONG alcatuit din studenti de la arhitectura, inginerie, comunicare si management care a reprezentat Romania in finala competitiei de case solare Solar Decathlon Europe din 2014, in Franta, alaturi de 19 echipe din 15 tari si 4 continente. In prezent, locuinta EFdeN este Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania ce poate fi vizitat la adresa Bd. Pache Protopopescu, nr 66. Studentii au numeroase planuri de viitor printre care si participarea la urmatoarea editie a competitiei Solar Decathlon Middle East 2018 ce va avea loc in Dubai.