14th Lane Restaurant - povestea primului tramvai electric bucureștean spusă printr-o amenajare de excepție
Amenajarea 14th Lane apartine biroului Yellow Office architecture - arhitecti Vladimir Mindru si Irina Balanean - studio specializat in amenajari de restaurante si baruri. Deoarece locatia se afla in apropiere de cea a capatului primei linii de tramvai electric din capitala, amenajarea restaurantului este construita in jurul aceleiasi povesti. Astfel, tramvaiul 14 (denumit astfel deoarece existau deja alte 13 linii de tramvai in Bucuresti, dar trase de cai) parcurgea traseul de la “Uzina Electrica” la Obor; la randul sau, restaurantul surprinde prin sinele de tramvai ce brazdeaza pardosela intr-un mod cat se poate de creativ.
Proiectul restaurantului a fost abordat asemanator unui food-court, spatiul mare si deschis fiind impartit in mai multe zone cu bucatarii specifice, precum cea asiatica sau zona de pizzerie. Amenajarea este insa uniforma si realizata astfel incat sa simti ca iei masa intr-o statie imensa de tramvai, unde nu trebuie totusi sa ai grija ca pierzi tramvaiul. SENSIO isi face si aici simtita prezenta prin mobilierul care transpune filosofia amenajarii – mesele si scaunele completeaza, nu contrazic designul restaurantului.
Tavanul inalt si ferestrele mari sporesc impresia de spatialitate, iar culorile predominant deschise din amenajare ajuta ca interiorul restaurantului sa fie mai luminos. Regasim aici canapelele si scaunele SENSIO in clasica nuanta albastra, precum si alte modele de mese si scaune din lemn deschis la culoare. Alegerea SENSIO s-a dovedit inca o data ideala pentru o potrivire remarcabila a mobilierului cu celelalte elemente ale amenajarii – priveste doar cat de bine se asorteaza cu peretele placat cu lemn, pe care a fost gravata o schita tehnica a locomotivei de tramvai. Mai mult, accentul de culoare albastra nu este folosit doar la canapelele si scaunele SENSIO, ci si pentru placile ceramice ce acopera doua dintre blaturile de lucru.
Finisajul pardoselii imita foarte bine atat un peron de tramvai, cat si un pavaj de exterior. Un anunt luminos ne spune, intr-o nota umoristica, “Yes, eating on the platform is allowed” (“Da, ai voie sa mananci pe peron”). Statia tramvaiului 14 a devenit mai mult decat un punct pentru transport, ea este acum o experienta completa HoReCa.
La 14th Lane Restaurant, starea de bine vine luand masa intr-o amenajare deosebita, cu o poveste pe masura, iar mobilierul SENSIO, ca intotdeauna, o potenteaza.