25 de ani de Elmas Brasov: de la un service de ascensoare la pozitia de lider in domeniul instalatiilor de ridicat
Compania Elmas Brasov, lider pe piata utilajelor de ridicat din Romania, a implinit 25 de ani de existenta.
In luna iulie 1990 lua fiinta intreprinderea mica Elmas care avea in componenţa 12 angajati. Un an mai tarziu, acestia au devenit actionari ai societatii cu raspundere limitata Elmas infiintata in 1991 in baza Legii nr.31/1990, avand capital integral privat si autohton. Activitatea principala a societatii era cea de service ascensoare in cadrul blocurilor de locuinte din Brasov, urmand apoi si activitati de modernizari si montaj ascensoare.
Dupa 25 de ani, Elmas a ajuns sa ofere solutii si servicii competente in domeniul stivuitoarelor, podurilor rulante, ascensoarelor si sistemelor de parcare sau depozitare, precum si in domeniul utilajelor forestiere. Elmas produce la Brasov, pe Calea Feldioarei nr.33, poduri rulante sub licenta DEMAG – A TEREX BRAND pentru sarcini de pana la 200 tone, platforme de materiale, dispozitive de manipulat sarcini si diferite solutii la tema din domeniul instalatiilor de ridicat. Din anul 1996, compania comercializeaza gama completa de stivuitoare LINDE pentru care asigura service calificat si piese de schimb originale din stoc permanent, cu unitatea centrala in Brasov, B-dul Grivitei nr.1y. Produce si comercializeaza ascensoare electrice si hidraulice sub marca Elmas, iar pentru completarea gamei, firma comercializeaza si monteaza din 2011 si ascensoare MITSUBISHI. Toata paleta de ascensoare vor fi distribuite in viitor din punctul central de distributie situat in localitatea Cernica, jud. Ilfov.
„La inceput s-au facut pasi mici in dezvoltarea portofoliului de lucrari pentru a ne castiga o oarecare notorietate in piata, avand in competitie intreprinderile de stat care mai activau in 1990 in piata instalatiilor de ridicat. Avand la baza politica de a reinvesti profitul realizat in companie si de a dezvolta un pachet complet si integrat de instalatii de ridicat am reusit sa atingem o cifra de afaceri de un milion de euro in 1999. Varful de crestere a cifrei de afaceri s-a inregistrat in 2008, atunci cand am incheiat anul cu 28 de milioane de euro”, spune Marius Paraipan, Brand Manager Elmas Brasov.
Astazi piata romaneasca s-a maturizat si cuprinde cei mai importanti jucatori din domeniu. Momentul crizei economice a comprimat foarte mult piata instalatiilor de ridicat, iar decizia de achizitie se baza in mare parte pe preturi mici. Elmas a fost nevoita sa ia masuri de reducere a costurilor si de crestere a productivitatii, in acelasi timp fiind sustinute investitiile. „Acest cumul de masuri si aplicarea in continuare a principiului pastrarii calitatii produselor si a serviciilor, ne-au adus astazi pe pozitia de lider in domeniul instalatiilor de ridicat din Romania”, mai spune Marius Paraipan.
Investitii majore in diviziile de poduri rulante si stivuitoare
Dezvoltarea companiei a condus si la deschiderea unei retele de puncte de lucru in tara – Bucuresti, Constanta, Timisoara, Targu Mures etc, dar si in strainatate – Sofia, Szeged sau Chisinau.
De anul trecut, dezvoltarea afacerilor se axeaza pe crearea de spatii distincte de productie, montaj si service pentru fiecare centru de profit - poduri rulante, stivuitoare, ascensoare si utilaje forestiere.
Prin investitii recente in preluarea de capacitati de productie, dar si prin retehnologizare, business-ul Elmas isi consolideaza cele patru divizii principale. Astfel pentru dezvoltarea capacitatii de productie de poduri rulante si structuri metalice complexe s-au investit pentru achizitia spatiilor necesare 3,75 milioane de euro in Brasov – Calea Feldioarei nr. 33, urmand ca pentru retehnologizare sa fie investite alte 3,5 milioane de euro.
In perioada 2014-2015 se deruleaza investitii de 1,5 milioane euro pentru dotarea unei sectii pentru upcycling stivuitoare, situata la sediul Elmas din Brasov, B-dul Grivitei nr.1y. De asemenea, pentru infiintarea unui centru regional de vanzari&service John Deere Forestry in loc. Sanpaul- jud. Mures, compania Elmas a investit 1,5 milioane de euro, acesta fiind inaugurat oficial in primul semestru 2014.
Bani europeni pentru propriul laborator de incercari
Elmas a derulat o investitie de 5,363 milioane de lei intr-un laborator propriu de incercari, aceasta fiind sustinuta din fonduri structurale. 3,124 milioane de lei din aceasta investitie a fost efortul propriu al Elmas. Principalul beneficiu al acestui laborator, in care s-au creat cinci locuri de munca, este cresterea competitivitatii produselor comercializate si dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Laboratorul de incercari isi desfasoara activitatea de cercetare pe 4 domenii - cercetare aplicativa in domeniul hidraulic, cercetare in domeniul electronicii industriale aplicative, determinari ale caracteristicilor de masa si lungime ale materialelor si metalografie si determinarea caracteristicilor mecanice ale materialelor.
Din 2013 laboratorul este autorizat ISCIR pentru efectuarea de examinari distructive si nedistructive specifice. Activitatea desfasurata in cadrul laboratorului a condus si la obtinerea certificarii DNV pentru procedurile speciale de sudura efectuate la realizarea produselor.
Pachet complet de servicii
Pentru toate produsele comercializate, compania brasoveana Elmas a creat un pachet complet de servicii - service calificat, montaj, examinari tehnice, proiectare, consultanta tehnica, piese de schimb originale, garantie si post-garantie.
Compania a dezvoltat si un sistem de monitorizare de la distanta al instalatiilor (intitulat SED) care poate fi livrat impreuna cu majoritatea echipamentelor de ridicat comercializate. De asemenea, a fost dezvoltata o retea de VPN prin intermediul careia se realizeaza o legatura directa cu tehnicienii de service de la sediul
central si personalul de service prezent in locatia clientului, pentru remedierea in timp real a defectiunilor aparute, si un serviciu gratuit de Service Call Center activ 24/24 h.
Investim in cercetare si dezvoltare
Elmas isi doreste sa fie o companie inovativa. In aceste conditii, in perioada urmatoare va investi in dezvoltarea si cercetarea de noi produse adaptate cerintelor si directivelor tehnice, precum si in retehnologizarea facilitatilor de productie si in crearea de conditii de munca la standarde europene. Pentru perioada imediat urmatoare, compania si-a propus sa porneasca si activitatea de upcycling stivuitoare Linde prin investitii importante pentru a crea o referinta importanta pe acest segment in Europa de Est. In planul de actiuni viitoare se inscrie si infiintarea unui punct central de distributie ascensoare, in loc. Cernica-jud. Ilfov.
Compania este implicata, de asemenea, in proiectul Scolii Profesionale Kronstadt, dar si in alte actiuni de atragere a tinerilor din invatamantul preuniversitar (ex. Colegiul Remus Radulet Brasov) si universitar (ex. Universitatea Transilvania Brasov, Facultatea de Utilaj Tehnologic Bucuresti, Facultatea de Constructii Pitesti) in zona industriala.