A început Programul „Casa Eficientă Energetic 2020”. Tot ce trebuie să ştii
Aproximativ 9.000 de proprietari de case unifamiliale vor putea beneficia de acest program, al carui buget total este de 430 de milioane de lei, suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Inscrierea in program se face online. Gasesti aici instructiunile si aplicatia de inscriere.
Update: Potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al ANM, persoanele fizice se pot înscrie in cadrul Programului "Casa Eficienta Energetic", in aplicatia informatica dedicata acestui program, incepand cu ora 13.00.
Exemple de lucrari destinate cresterii eficientei energetice finantate prin program sunt: instalarea de ferestre izolante, in izolarea acoperisului si a peretilor exteriori, in montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, a unor sisteme de ventilatie, a unor corpuri de iluminat cu LED ori a unor senzori de miscare etc.
Aplicantii pot obtine o finantare in cuantum de maximum 70.000 de lei (inclusiv TVA) pentru fiecare proiect, dar fara a depasi 60% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile ale investitiei, se precizeaza in Ghidul de finantare pentru programul "Casa eficienta energetic". Diferenta dintre finantarea obtinuta si valoarea totala a proiectului "va fi sustinuta de către beneficiar din surse financiare proprii, fiind considerata contributie proprie", conform documentului mentionat. Vezi aici care sunt cheltuielile eligibile care pot fi decontate prin program.
Pentru a accesa fondurile, solicitantul trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de eligibilitate. Astfel, acesta trrebuie sa fie persoana fizica cu domiciliul in Romania; sa fie proprietar/coproprietar al imobilului; sa aiba acordul tuturor coproprietarilor cu privire la implementarea proiectului; sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat si la bugetul local, sa nu fie condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva. Vezi aici toate criteriile de eligibilitate.
Inscrierea in program se face online. Solicitantii vor depune cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea. Dupa acceptarea cererii, vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Vezi aici ce documente trebuie sa contina dosarul.
Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie.