Acoperiri pentru scari: tipuri de materiale pentru placare si mochetare
Scarile din beton au nevoie, in cazul locuintelor rezidentiale, dar nu numai, si de o placare. De asemenea, exista probabilitatea sa doriti schimbarea aspectului lor la un moment dat, din pricina uzurii sau chiar daca va doriti doar o schimbare de decor. Fie ca e vorba de cele interioare sau de cele exterioare, de la intrarea in casa, ele pot fi transformate estetic si utilitar prin folosirea unor acoperiri. Toate acoperirile de pradoseli pot fi utilizate sip e treptele scarilor. Placarile ceramice, deck-urile, dar si placarile cu cauciuc sunt la fel de potrivite, oferind o rezistenta mare la trafic si uzura.
Varianta: treapta poate fi placata cu lemn, iar contratreapta finisata cu alt material (foto mantlesandstairs.com)
Scarile, al fel ca si holurile, sunt cele mai circulate spatii de trecere dintr-o casa, de aceea criteriile dupa care se face alegerea tipurilor de acoperire sunt rezistenta la uzura si trafic. De asemenea, intretinerea lor trebuie sa fie usoara, in asa fel incat sa poata fi maturate (sau aspirate) si spalate cu un mop, pentru ca aceasta operatiune se va face destul de frecvent. Mai sunt importante rezistenta la patare si udare, dar mai ales calitatile antiderapante, pentru a se evita alunecarea pe ele (mai ales in cazul scarilor exterioare, mai expuse umiditatii, ploilor si zapezii).
Se pot placa cu acelasi material atat treptele cat si contratreptele, imbinarea si acoperirea muchiilor cerand solutii suplimentare, adica profile si plinte pentru trepte. Rezultatul va fi unitar. Dar se pot placa doar treptele, contratreptele fiind doar finisate si vopsite sau varuite. Fixarea acestor profile se face ulterior placarii, cu holsuruburi si dibluri sau cu adeziv, in functie de tipul de placare. Se gasesc in diverse modele, in functie de tipurile de acoperiri, si pot fi metalice sau din pvc, cu design in relief, rizuri antiderapante, insertii etc. E bine ca montarea sa fie facuta de catre un specialist, deoarece acest tip de acoperire cere masuratori speciale, in functie de situatie, iar suportul trebuie verificat din punct de vedere al rezistentei si consolidat, daca este cazul. Un cost suplimentar il implica scarile circulare, unde exista pierderi de material de placare.
Placi ceramice, dale diverse. Preferate pentru scarile de la intrare, pentru a a sigura o unitate cu finisajele exterioare ale casei, dar practice si pentru interioare, placile ceramice trebuie sa fie in primul rand antiderapanate. Placi din alte materialae, de la marmura, la granit, travertin, beton, piatra etc. pot fi folosite in acets scop, preturile si montura lor variind in functie de situatie. Cele mai elegante sunt considerate scarile din marmura, o serie de locuinte rezidentiale optand pentru acest material pentru scarile de la intrare sau dintr-un hol luxos, mai ales ca marmura ca material are o rezistenta crescuta la absorbtia apei.
Mocheta. Usor de folosit si, desigur, aplicabila doar pe scarile interioare, este o varianta putin mai scumpa decat parchetul, dar cei care o aleg o prefera pentru unitatea cu stilul casei si pentru caldura suplimentara (pe care o aduce din punct de vedere termic, izoland mai bine, dar si estetic).
Scarile cu mocheta sau diverse acoperiti textile ofera o izolare fonica si termica suplimentara (Ikea, via www.countrykittyland.com)
Parchet. Tot la interior, cele mai divesre tipuri de parchet pot fi folosite pentru a crea o unitate intre aspectul scarilor si restul casei. Parchetul laminat se poate pune pe scari, la fel ca orice alt tip de parchet, dar este lucios, ceea ce creste riscul de alunecare, si se poate zgaria mai usor, de aceea necesita o protectie crescuta daca scarile sunt solicitate des. Parchetul se poate monta doar cu adeziv, dar si in dibluri.
Scandura, lemn. Exista o serie de alte variante de acoperiri cu lemn (scandura, lemn de divesre esente), care se monteaza cu dibluri si holsuruburi. Pentru un aspect estetic mai placut, pot fi baituite. Exista si trepte prefabricate din lemn masiv, mai scumpe, dar care au avanatjul ca vin cu tot muchie (nas).
Cauciuc. Se cumpara fasii, nu placi, care sa poata fi taiate in functie de latimea treptelor. Pe muchiile treptelor, pentru montarea acoperirii care sa asigure continuitatea intregii acoperiri, se folosesc profile metalice sau din pvc pentru a la stabiliza. Profile similare se pot folosi si la imbinarea treptelor. Acoperirile de cauciuc sunt elastice si pe suprafata pot prezenta reliefuri, pentru o mai buna protectie la alunecarii.
Pluta aglomerata. Exista sub forma de placi pentru pardoseli, dar se gaseste si in rulouri, mai usor de folosit pentru aceasta utilizare. Ofera si protectie fonica, avand si rol de talpa etansa izolatoare. Ca si in cazul cauciucului, ofera mai multa caldura decat alte tipuri de acoperiri. Poate fi folosita si ca strat izolator, pentru a se monta peste ea, ulterior, un dalaj.
PVC, vinil. O acoperire practicata mai putin in locuintele rezidentiale si mai mult in spatii publice (insistutii de invatamanat sau sanitare) sunt insa rezistente la trafic mare, in interioarele supuse uzurii. Linoleumul pentru scari este antiderapant. Ieftin si usor de instalat, se gaseste insa in variante de imprimpeuri care imita ca aspect orice tip de acoperire (aspect de lemn, marmura, piatra naturala etc.), putandu-se astfel armoniza fara mari costuri cu restul interiorului.
Alte acoperiri textile. Unele scari pot fi protejate cu acoperiri textile de genul covoarelor, care pot fi montate pentru a imbraca toata trapata, sau astfel incat sa acopere doar portiunea folosita pentru trafic, lasand lateralele treptelor la vedere, daca materialul din care sunt facute merita vazut. Si covoarele se fixeaza cu ajutorul profilelor.
Mai multe despre scari si structura acestora puteti citi si in materialul Scari: materiale utilizate. De asemenea, pe Forum, la sectiunea Produse/scari puteti gasi atat o serie de produse si rezolvari utile pentru structuri si acoperiri de scari, direct de la producatori, dar puteti si cere solutii de la alti utilizatori, comenta sau recomanda variante.
Aveti deja acasa unul dintre aceste tipuri de acoperiri? Povestiti-ne mai multe despre cat sunteti de multumiti de rezistenta sa in timp sau despre metodele de intretinere. Ce material dintre cele folosite l-ati recomanda si altora?