Alegerea culorilor in casa incepe de la finisajele din fiecare incapere
Arta decorarii unui camin are foarte mult in comun cu munca unui pictor la un tablou: asa cum artistul care vrea sa obtina o lucrare unitara si desavarsita isi alege o gama limitata de culori, din care va obtine anumite combinatii de nuante, si caminele noastre depind fundamental de o tema coloristica pentru a ne inspira echilibru si confort.
Daca te apuci sa pictezi si pui in tablou tot spectrul culorilor, daca iti lipsesc cu desavarsire nuantele, nu vei face decat sa obtii o “varza” iritanta, indiferent ce stil de pictura folosesti, de vopselurile utilizate sau de cat de ordonat iti pui liniile in opera. La fel, intr-un camin, curatenia, materialele pretioase sau mobilierul stil nu mai valoreaza nimic daca nu se aleg cu grija culorile si unitatea lor, fondul si petele de umbra si lumina care vor da tridimensionalitate spatiului intim.
Decorarea caminului porneste, asadar, de la simpla alegere a “fundalului” pe care va veti compune “tabloul”: nuanta peretilor reprezinta sevaletul pe care pictati.
Exista tendinta ca, odata la cativa ani, moda sa propuna culori tari, intense, pentru peretii unui camere, insa adevarul este ca pana si un singur perete rosu, negru sau verde aprins se poate dovedi prea mult pentru orice incapere.
Noi va recomandam pentru pereti nuante, nu culori dure, si chiar daca preferintele voastre merg spre mov, rosu, portocaliu sau verde cu siguranta puteti doar sugera cu ajutorul peretilor “tema” centrala de culoare, ramanand sa adaugati ulterior o draperie sau o cuvertura intr-o culoare mai intense, fie analoga, fie complementara cu baza.
Nu uitati ca si podeaua, la fel ca si peretii, e importanta in ansamblul si armonia generala. Mai mult, finisaje aparent insignifiante pot schimba fundamental aspectul unei incaperi, asa cum sunt de pilda rosturile dintr-o placare sau cele din peretii din caramida de sticla (un chit gri folosit in acest gen de perete deterioareaza, pur si simplul, albul luminii facand ca razele soarelui care il strabat sa para cenusii indiferent de calitatea sticlei alese).
Ce urmarim cand alegem o culoare de baza
Pe de o parte, in orice interior vrem sa obtinem o anumita stare de spirit si multi dintre noi stiu deja ca albastrul induce o stare de raceala, dar si de calm, stimuland gandirea. Un albastru prost ales poate duce insa la insomnii. De asemenea, stim chiar si instinctiv ca galbenul sau portocaliul induc optimism, movul spiritualizeaza, iar verdele si rosul sugereaza dinamism si dau pofta de viata. Un exces de rosu poate duce la o stare de agitatie, iar negrul poate deveni de la elegant (in cantitati mici) la apasator si deprimant (in cantitati mari). Asadar, e simplu sa alegem o culoare predominanta, in functie de destinatia incaperii decorate.
Pe de alta parte, vrem sa obtinem incaperi luminoase, chiar daca acea camera este destinata odihnei: fara alb, macar partial, confortul, intimitatea si senzatia de curatenie sunt aproape inexistente. Rolul ferestrelor si al suprafetelor reflectorizante este insa din punct de vedere al luminozitatii si el important. O suprafata rosie scaldata in umbra devine cenusie si mohorata, pe cand una luminata din plin de razele albe sau galbene ale soarelui de amiaza devine vesela si atragatoare. Nu uitati, deci, cata lumina cade pe culorile voastre sau cat alb face parte din compozitia lor: optimizeaza orice spatiu.
In al treilea rand, insa, nimeni nu isi inchipuie ca o singura culoare sau, hai, doua, sunt suficiente pentru o camera. Imaginati-va un spatiu doar in alb si negru: pare elegant, dar va deveni total plictisitor fara o pata de culoare pe care sa-l dea macar un vas cu flori si un tablou (pozitionate diametral opus, pentru echilibru).
Culori secundare intr-o incapere
Dar mai departe pe sevalet puteti adauga o serie de culori secundare, mai mici, mai putin predominate, insa necesare pentru un echilibru, o armonie de tonuri. Acestea vin in special din accesoriile si decoratiunile folosite. Uneori mobilierul poate contribui pentru a asigura petele de culoare, dar adevarul este ca tonurile neutre, de bej, crem, maron, gri metalic pentru mobilierul de vaza sunt mult mai des preferate in locuinte. Doar cei cu adevarat indrazneti aleg scaune, rafturi si mese colorate, cu design futurist, mizand pe contrastul creat de acestea cu restul incaperii, de obicei de un alb stralucitor.
Combinatiile de cate doua culori secundare sutn cel mai des folosite: cele de galben cu verde, portocaliu cu verde, rosu si auriu sunt in masura sa asigure un decor atat dynamic, cat si asortat. Puneti o masa, o fata de masa de un alb imaculat si imediat veti simti nevoia sa folositi servete de pilda verzi si inca ceva pete de portocaliu… Nici macar nu este nevoie de prea multe cercetari, de fapt, folositi-va in acest plan second doar bunul simt si preferinte pentru a alege combinatiile care va relaxeaza si va energizeaza in egala masura.