Alexandru Vasiliu va prezenta proiectul "The Mosaic Centre for a Conscious Community and Commerce" la GIS
Alexandru Vasiliu este arhitect la biroul LATITUDINE 53 by MANASC ISAAC si guest speaker la expo-conferinta internationala de arhitectura de interior si design ambiental GIS - parte a celui mai mare eveniment dedicat arhitectilor, inginerilor, contractorilor, care va avea loc pe 21- 22 martie la JW Marriott Bucuresti Grand Hotel. Biletele la Forumul International de Arhitectura si Inginerie SHARE Bucuresti pot fi rezervate aici.
The Mosaic Centre for Conscious Community and Commerce este mai mult decat o cladire de birouri. Acest nou proiect de 3000 m2 este situat la intersectia unei zone comerciale si comunitatea Edmonton din Summerside.
Facilitatea adaposteste Mosaic Family of Companies, o organizatie unica si progresiva, cu un angajament puternic pentru afaceri mai bune: "a face bine in timp ce faci bine", oferind personalului sau facilitati importante, printre care se numara un centru de ingrijire a copilului, centru wellness, zona de lounge , camere de joc si chiar si un restaurant. Fiecare detaliu al cladirii lucreaza impreuna pentru a promova un mediu sanatos de lucru colaborativ care rezoneaza cu etosul unic al ocupantilor sai.
Unul dintre scopurile principale a fost de a crea o cladire Net Zero Comercial - o cladire care va genera energie la fel de mult pe sit, cat va consuma intr-un an. Acesta nu este singurul scop ecologic - aceasta cladire spera sa fie prima cladire certificata Living Building Challenge din Alberta.
In plus, spatii mici de birouri pentru inchiriat au fost create cu scopul de a asista companiile si start-up-urile locale sa creasca. Facilitatile centrului de ingrijire a copilului, restaurantul si centrul de wellness este disponibil personalului din Mosaic Center, locuitorilor din cartier si muncitorilor din cladirile comerciale din jur. Acest lucru va atrage locuitorii din jurul centrului, ceea ce face cladirea un loc de intalnire si consolideza rolul sau de centru comunitar.
Scopul Centrului Mosaic este de a construi mai mult un sistem decat un obiect arhitectural. Aceasta colectie de elemente va functiona intr-un mod paralel cu biologia, deoarece designul creeaza o interdependenta intre elementele disparate ale functiunilor centrului. Trei niveluri se potrivesc celor trei categorii de spatiu care sunt necesare: public, privat si spatiu comun, care exprima relatia dintre functiuni, in timp ce un atrium central, comun, ofera o zona intamplatoare de intalnire.
Ca un sistem biologic, Centrul sustine viata, cu lumina, apa si sisteme spatiale care creeaza un tesut conjunctiv care are nevoie de-a lungul programului sa fie indeplinite si cerintele energetice. Ca o organizatie progresiva, Mosaic Family of Companies a sustinut ca durabilitatea ar fi un considerent fundamental pentru facilitate. Stabilirea de energie zero ca obiectiv, strategiile de durabilitate holistica au fost folosite la fiecare nivel de proiectare, chiar daca un nivel zero de energie este o provocare destul de dificil de realizat intr-un climat nordic.
"Cu toate acestea, prin punerea in aplicare a unor strategii-cheie, speram sa obtinem Living Building precum si certificarea LEED Platinum. Aceste strategii includ furnizarea unui pachet de constructie de inalta performanta si sisteme minime mecanice / electrice care vor lucra impreuna pentru a forma un raspuns integrat mediului fizic al cladirii"- au spus arhitectii.
Despre speaker
Alexandru Vasiliu a absolvit Universitatea de Arhitectura Ion Mincu in 2011 si a inceput sa lucreze in domeniul arhitecturii sociale in Romania, in timp ce participa la masteratul de antropologie la SNSPA. Incepand cu 2016, Alexandru este doctorand la Universitatea Ion Mincu din Bucuresti.
In 2013 incepe sa lucreze pentru Manasc Isaac Architects in birourile din Edmonton si Galgary pe proiecte cum ar fi Mosaic Centre for a Conscious Community and Commerce, Flotek ULC, Myntex etc. Lucrand si invatand intr-un birou care impartaseste aceleasi valori de baza: o abordare integrata, axata pe durabilitate si proiectarea de medii atragatoare, dinamice si dobandirea cunostiintelor necesare pentru a face acest lucru cu resurse minime, Alecsandru a revenit in Romania, unde, alaturi de Ana-Dora Matei, a fondat 53 Latitudine by Manasc Isaac. Din 2015 Alexandru este arhitect licentiat in Romania.
Primul proiect romanesc - design-ul interior al biroului lor din Bucuresti, care a adus la viata un apartament vechi din centrul Bucurestiului folosind foarte putine resurse si explorarea spatiilor si texturilor oferite de materiale simple si ieftine, a castigat o nominalizare la Bienala de Arhitectura Bucuresti in 2016. De atunci, biroul lucreaza la diferite proiecte din Romania si din strainatate, folosind aceeasi filozofie de design.
Premii
- Nominalizarea la sectiunea de Arhitectura de interior la Bienala de Arhitectura, Bucuresti, 2016 (pentru biroul 53 Latitudine)
- Consulting engineers of Alberta Ahowcase Award of Excellence 2016 (for pcl builiding one)
- Canadian Institute of Steel Construction (cisc-icca) Collaboration Award at the 2015 Alberta Steel Design Awards (for mosaic centre for a conscious community & commerce)
- 2015 Cansia Game Changer Award - solar pv project of the year (for mosaic centre for a conscious community & commerce)
- Alberta Construction Magazine Top projects 2014 - Sustainability Award (for Mosaic Centre for a Conscious Community & Commerce)
- Alberta Construction Magazine Top Projects Award, commercial design category (Eastgate Offices for Environment Canada)
- Prairie Wood Design Award, jury’s choice (for the net-zero-ready Beverly Heights House)