Amenajarea unei crame pentru vin
Cramele pot fi cu siguranta un punct de interes pentru orice spatiu, comercial sau rezidential. Pentru toti cei care se mandresc cu colectia impresionanta de sticle de vin o crama devine mai mult decat o simpla incapere, mai ales daca se pune in valoare si latura estetica a amenajarii.
Anton Pann spunea ca “Vinul e toiagul batranetilor si nebunia tineretilor”. Toti iubitorii de vin, trecand peste intelesurile si popularitea acestei bauturi, ajung mai devreme sau mai tarziu sa se intrebe ce ii trebuie unei sticle de vin pentru ca bautura sa fie pastrata asa in conditii optime si , mai ales, sa imbatraneasca cum trebuie. Raspunsurile sunt urmatoarele: racoare, intuneric si repaus. Acesta este si motivul pentru care cramele sunt cel mai adesea amenajate in subsoluri.
Amenajarea unei crame poate fi un proces elaborat deoarece trebuie sa aveti in vedere factorii enumerati mai sus. Subsolul trebuie asadar sa fie foarte bine termo si hidroizolat. Motivul pentru care o crama trebuie termoizolata este asigurarea unei temperaturi prielnice pastrarii calitative a vinului si imbatranirii optime a acestuia. Cunoasteti ce inseamna de fapt sa serviti vinul la temperatura camerei? Sa il serviti la o temperatura de 17- 18 °C, deoarece aceasta era, acum mult timp, temperatura unei camere de castel. Crama dumneavoastra trebuie sa pastreze aceeasi temperatura de 17- 18 °C pe tot parcursul anului.
Hidroizolarea corecta a subsolului previne infiltratiile de apa, respectiv de umiditate prin pereti si pardoseala, pastrand incaperea uscata. In cazul in care hidroizolatia are probleme acesta trebuie refacuta pe interior ceea ce ar putea creste semnificativ investitiile in amenajarea spatiului respectiv.
Cat despre usa ideala, este necesar ca aceasta sa fie o usa de exterior bine etansata, iar daca doriti geamuri asigurati-va ca alegeti geamuri termpoan.
Pentru finisarea peretilor este recomandata zidaria decorativa din caramida aparenta sau tencuielile de mortar cu var deoarece aceastea poate controla nivelul de umiditate de la nivelul subsolului. Daca crama are un surplus relativ destul de redus de umiditate, caramida aparenta il absoarbe, iar daca se ajunge la un deficit poate da inapoi. Se mai pot utiliza si lambriuri de lemn masiv dar finisarea acestora este destul de pretentioasa iar lucrarile pentru o astfel de amenajare pot ridica probleme unor constructori lipsiti de experienta. Nu se recomanda placajele din gips-carton sau alte tipuri de finisaje moderne care nu pot manipula umiditatea incaperii.
Rafturile in care veti pastra vinul nu influenteaza doar aspectul cramei dumneavoastra, ci au si un impact puternic asupra procesului de imbatranire al vinului. In general, rafturile pentru depozitarea vinului sunt confectionate din lemn, ceramica sau sticla. Retineti ca nu este indicat sa mentineti sticlele in pozitie verticala, deoarece cu timpul dopurile din pluta vor incepe sa se usuce iar oxigenul va ajunge la vin, stricandu-I aroma. In plus, incercati sa pastrati sticlele inclinate, cu dopul in jos, in asa fel incat nu va trebui sa le miscati de la locul lor decat atunci cand va decideti sa deschideti o anumita sticla. Chiar si cele mai mici vibratii pot avea un efect negativ asupra vinului, daramite schimbarea pozitiei recipientelor.
Cantitatea de lumina pe care crama o primeste este iarasi un subiect delicat. Razele ultraviolete pot dauna vinului, asadar ferestrele nu sunt deloc o sugestie potrivita, dar asta nu inseamna ca incaperea nu trebuie sa fie ventilata. Optati insa cu incredere pentru corpurile de iluminat cu LED-uri, avand grija ca sistemul sa includa si intrerupatoare cu variatoare de intensitate.
Daca finisajele pentru pereti si tavane au fost rezolvate corect, atunci nu trebuie sa va faceti prea multe griji cu privire la finisajele pentru pardoseala. Puteti asadar utiliza orice doriti, de la parchet si lemn si pana la mocheta, cu amendamentul ca finisajele trebuie sa fie rezistente la patare si la lovire. O sticla de vin care a cazut si s-a spart pe pardoseala poate strica tot aspectul camerei si poate influenta inclusiv mirosul acesteia pe o perioada lunga de timp daca vinul s-a infiltrat prin aceasta.
Desigur exista foarte multe variante de finisare ale cramelor, unele mai spectaculoase decat altele. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este modul in care incaperea respectiva va functiona de-a lungul timpului. Veti depozita doar vinuri sau veti dori sa faceti din aceasta incapere si o sala de degustare? In functie de aceasta si de conditionarile prezentate mai sus pot aparea diverse probleme in utilizarea incaperii respective.
Surse foto: www.winecellardesigns.biz, www.millermillerrealestate.com, www.architectslists.com, www.houzz.com, www.musicfann.com, www.designshuffle.com, www.winecellarinternational.com, www.betterhomelifestyle.com, www.winecellarspec.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu