Amenajări interioare case: reguli și excepții
La PIATRAONLINE incercam de fiecare data se ne asiguram ca produsele noastre se potrivesc intre ele, ca se asorteaza cu spatiul in care piatra naturala va fi montata si ca oamenii inteleg de ce se intampla asa.
Prima regula in designul interior al caselor este de a nu avea intr-o incapere multe materiale cu texturi si culori diferite. Am tot repetat aceasta regula, fiind siguri ca, asa elementara cum e, se poate respecta cu usurinta. Deci, nu mai mult de doua culori intr-un singur spatiu, cand vorbim de placarile peretilor si pardoselilor. Explicatia este simpla: aceasta unitate cromatica confera mai mare libertate de alegere a mobilei, in cazul in care mobila nu a fost aleasa deja sau mai exista inca incertitudini privind culoarea ei.
Cu toate acestea, in termeni de textura, lucrurile sunt mai permisive. Genul ”industrial” se bazeaza tocmai pe ”ruptura”, pe disonanta dintre texturi. Sa luam exemplul unui dormitor, incapere de mare importanta in toate planurile care vizeaza amenajarile interioare ale caselor... Majoritatea oamenilor se asteapta sa vada in aceasta camera o unitate cromatica armonioasa, cu contraste cat mai putine.
Si totusi in fotografiile de mai sus avem doua exemple de dormitoare care includ piatra naturala decorativa, a caror textura aspra nu v-ati astepta sa o gasiti in acest context. In primul caz (foto 1), tenta industriala este mai accentuata, in timp ce a doua amenajare combina stilul clasic-elegant cu alura industriala careia i se administreaza o usoara infuzie de rustic realizata prin intermediul barnelor de lemn din tavan (foto 2 ).
Acelasi caz este valabil pentru fotografiile nr. 3 si 4. Din cei care ar fi vazut numai peretele din stanga, unde totul e in inox si alb, 90% nu si-ar fi imaginat ca peretele din fata are caramida la vedere. Si totusi combinatia functioneaza foarte bine. La foto 3 avem incalcarea unei reguli (un risc asumat!), cu un rezultat interesant. In foto 4 se respecta totul, de la asortarea pietrelor din pardoseala cu blaturile pana la dialogul perfect al culorilor.
Confortul in cazul celor doua abordari este, intr-un fel, acelasi, definit fiind doar de personalitatea diferita a proprietarilor. Placarile unui perete pe care il vrem de contrast sunt mai spectaculoase cand bucatile de piatra sunt de obicei mici, acest lucru aducand mai multe nuante si culori in camera.
In designul interior al caselor rolul acesta este jucat frecvent de pietrele naturale decorative si de mozaicuri. In fotografia de mai jos avem o excepție: placile de limestone sunt mari (foto 5).
In aceasta situatie, cromatica este cea care joaca rolul fundamental. Culoarea crem a pietrei face trecerea intre albul peretilor si maroul podelei si al mobilei. Peretele de limestone rupe aparent armonia, dar de fapt acesta este tocmai cel care o realizeaza.
In amenajarile interioare, casele pot beneficia oricand de prezenta unui perete placat cu piatra naturala, daca, asa cum ziceam, se poate integra in cromatica ansamblului.
In urmatorul exemplu (foto 6), griul pietrei ar ramane stingher intre nuantele de crem care marcheaza locul, daca nu ar fi soba acolo. Soba indeplineste doua functii: se asociaza cromatic cu peretele si sustine perfect aerul traditional indus de piatra naturala.
Baile in general sunt camere luminoase, unde omul se incarca de energie si se relaxeaza. Albul este culoarea dominanta in bai, iar marmura reprezinta unul dintre cele mai des folosite materiale (vezi foto 7). Cu toate acestea aveam si tipuri de design care aparent merg in directii opuse.
Ca nu este asa o dovedeste rolul important atribuit tavanului alb. Intr-un fel cu totul neconventional – dar perfect functional estetic - zona care relaxeaza intreaga atmosfera din baie este tavanul (foto 8).
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!