Apartament amenajat intr-un vechi hambar dintr-un orasel de munte
Cladirile traditionale din zona rurala a Sloveniei erau in trecut simboluri ale productivitatii si dezvoltarii agrare si din pacate, odata cu schimbarea regimului politic si aici aceste imobile au inceput sa fie lasate in paragina si sa stirbeasca frumusetea pitoreasca a asezarilor. In vreme ce multe astfel de hambare si depozite au fost demolate si inlocuite cu constructii fara valoare arhitecturala deosebita, echipa OFIS Architects a dorit sa aiba o abordare mai responsabila astfel ca au realizat proiectul de reconversie al unui vechi hambar intr-un apartament modern si confortabil. Aceasta abordare le-a permis sa asigure pastrarea elementelor arhitecturii vernaculare slovene si punerea in valoare a vietii simple de la tara.
Echipa de arhitecti a inceput prin a demola complet compartimentarile de la interior, pastrand intacta fatada cu exceptia unor perforatii circulare in spatele ferestrelor si deschiderea pridvorului care in trecut fusese folosit ca zona de depozitare exterioara. Parterul constructiei fusese in trecut folosit pentru a adaposti animale in vreme ce in pod se depozita si se usca fanul.
In contrast cu placajul exterior din lemn invechit, de culoare inchisa si acoperisul din placi de beton, spatiile interioare sunt acum mult mai luminoase, decorate minimal si finisate folosindu-se o paleta restransa de materiale. Peretii, pardoselile si obiectele de mobilier au fost realizate din lemn de larice, procurat de la un furnizor local.
Constructia este amplasata pe un damb astfel ca pasind pe cararea in panta ce conduce spre intrare, privitorului i se destainuie treptat fiecare detaliu al vechii fatade. Din zona de acces se intra direct in spatiu de zi, cu locul de discutii si cel pentru luat masa. Din motive de intimitate, dormitorul matrimonial a fost retras spre gradina din spate. Un perete face separarea intre zonele principale ale apartamentului si spatiile secundare care includ doua zone de depozitare, o baie, o sauna, bucataria, o zona cu semineu si scara ce conduce catre dormitorul oaspetilor amenajat in mansarda.
Rezultatul acestei lucrari de renovare si reconversie le permite turistilor sa admire frumusetea vechilor constructii traditionale beneficiind in acelasi timp de confortul si dotarile impuse de traiul modern.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa