Arhitect, designer sau decorator: De cine ai nevoie?
Profesia de arhitect
Proiectează spații rezidențiale, de lucru și de agrement – clădiri, case, birouri, centre comerciale și clădiri publice. Arhitectul concepe și dezvoltă planul și forma tridimensională pentru viitoarea clădire, luând în calcul structura de rezistență, fațadele și planificarea spațiului interior. Diferența principală dintre un arhitect și designer este că arhitectul are o viziune la scară mult mai mare asupra viitorului proiect, în comparație cu designerul care crează proiectul într-un mod mai personal.
În sec. al XX-lea atributele arhitectului au fost extinse într-un mod semnificativ, în așa fel acesta a ajuns să se ocupe atât de clădirile propriu-zise, dar și de proiectul peisagistic sau de designul interior. De exemplu, celebrul experimentator francez Le Corbusier a rămas în istorie nu doar ca un arhitect faimos, dar și prin talentul său de a înțelege arhitectura din exterior spre interior, gândită într-un mod funcțional și confortabil.
De aceea, astăzi Școalile de Arhitectură au creat programe de studii în așa fel ca absolvenții să fie pregătiți atât din punct de vedere tehnic în ceea ce privește arhitectura, dar să fie capabili și să armonizeze spațiul exterior cu cel interior, luând în calcul toate elementele esențiale pentru a face spațiul cât mai ergonomic, dar și estetic.
Profesia de designer de interior
Spre deosebire de arhitect, designerul nu se ocupă de proiectarea clădirilor. El lucrează cu spațiul existent și caută soluții pentru a organiza cât mai calitativ și confortabil interiorul. De regulă, designerul colaborează cu arhitectul și inginerul. În caz, dacă este nevoie de a interveni la compartimentare sau reorganizate interioară (modificând structura), acesta nu poate lua propriile decizii fără să se consulte cu cei care au gândit și construit clădirea respectivă.
Designerul se bazează pe nevoile specifice ale viitorilor proprietari și nu este atât de constructiv. Mai degrabă gândește spațiul funcțional și într-un mod logic și estetic. La fel ca arhitectul, trebuie să propună compartimentarea interioară, să planifice deschiderea ușilor, ferestrelor, planul de electrică, mobilarea etc. Iar partea cea mai importantă în această meserie este capacitatea creativă de a alege finsajele, mobilierul, corpurile de iluminat, totul ca rezultatul final să fie cel mult așteptat.
În plus, o latură esențială al designerului este gustul estetic de a completa amenajarea prin adăugarea decorațiunilor și accesoriilor. Ceea ce nici o firmă mare de arhitectură nu va avea timp și răbdare să o facă. De aceea designerul trebuie să aibă abilitatea lucrului la detalii și să fie foarte îngăduitor.
Despre meseria de designer puteti citi mai multe aici.
Profesia: Decorator
Spre deosebire de designerul de interior (și mai ales a arhitectului), decoratorul nu va intra în detaliile tehnice pentru a schimba geometria spațiului. Sarcina lui este de a completa imaginea cu materiale, culori, obiecte și accesorii.
Decoratorul poate nici să nu aibă studii de specialitate, însă pentru a fi bun în acest domeniu este important să aibă un bun gust estetic, talent la combinarea de finisaje și materiale după culoare și textură. Decoratorul cu siguranță nu va asista pe șantier și nu va coordona o echipă care se ocupă de finisarea interioară.
În România, din păcate, decoratorul încă este asociat cu designerul și de cele mai multe ori confundă care sunt responsabilitățile fiecăruia. Sper totuși că prin acest articol am reușit să explic diferențele dintre cele 3 meserii
Meseria de decorator presupune adaugarea ultimilor retușuri care redau spațiului o imagine completă, asemenea interioarelor de pe coperțile revistelor.
Iar ca să fiu și mai explicită, mai jos puteți download-a infographic-ul cu diferențele dintre cele 3 profesii: de arhitect, designerul de interior și decorator!