Arhitecții experimentează cu teracota pentru a combate schimbările climatice
Teracota este un material ce se utilizeaza de mii de ani si se pare ca ar putea chiar combate schimbarile climatice. Mai multi arhitecti, ingineri si ceramisti s-au intalnit la Buffalo anul acesta in cadrul workshop-ului Architectural Ceramic Assemblies Workshop (ACAW) pentru a investiga ce se poate face din teracota astfel incat sa aduca beneficii mediului inconjurator.
Teracota este un material durabil, ce rezista pana la cateva sute de ani. Prin teracota se poate crea un sistem natural pentru transferul apei si caldurii, iar materialul poate fi sculptat si pictat in diverse moduri pentru a transforma cladirile in adevarate opere de arta, conform reprezentantilor Universitatii din Buffalo (UB). Participantii in cadrul workshop-ului s-au reunit pentru a crea impreuna prototipuri de fatade din teracota, orientate in special spre principiile designului bioclimatic. Co-organizatorul workshop-ului si decanul facultatii de arhitectura din cadrul UB, Omar Khan, a declarat urmatoarele: "Cladirile sunt responsabile pentru doua treimi din consumul global de energie si pentru mai mult de jumatate din gazele cu efect de sera. Cu toate acestea, materialele folosite pentru si metodele de constructie ale fatadelor au ramas in principiu aceleasi inca din anii 1950. Anvelopantele arhitecturale trebuie sa se adapteze si sa diminueze schimbarile mediului nostru inconjurator. Designul bioclimatic ne invita sa schimbam paradigma de la ceea ce se poate arunca la longevitate."
In decursul workshop-ului de patru zile, patru echipe au dezvoltat mai multe prototipuri. De exemplu, echipa din partea UB a proiectat un sistem de tigle din teracota, peste care pot fi aplicate tehnici de sculptura digitala, iar tiglele sunt foarte potrivite in cazul racirii pasive. Echipa AECOM a creat un shchimbator de caldura in contracurent din teracota, capabil sa transfere caldura la interiorul unei cladiri folosind zero sau o cantitate foarte mica de energie.
O echipa a firmei de inginerie structurala si design Walter P. Moore a exploatat un sistem post-tensionat de placi din teracota pentru a raspunde la diferite intrebari legate de izolatie, incalzire si racire, ventilatie si masa termica. In plus, s-a vorbit si despre cum ar putea diverse adaosuri compozite sa imbunatateasca proprietatile structurale ale teracotei. Ultima echipa, Morphosis, a lucrat la un sistem de fatada cu placi ondulate de teracota care sa asigure ventilare naturala si racire evaporativa, creand in acelasi timp impresia de miscare si dinamism.
Reprezentantii UB au anuntat se asteapta ca echipele "sa isi foloseasca rezultatele pentru proiecte mari, produse patentate si cladiri".