Arhitectura lui Le Corbusier, sursa de inspiratie pentru tinerii arhitecti
Care este elementul comun regasit in arhitectura manastirii La Tourette creata de Le Corbusier si formele acestei locuinte unifamiliare din Sydney? Ei bine este vorba despre forma sculpturala a acoperisului si modul in care prin intermediul acestuia este directionata lumina naturala. Biroul australian de proiectare CarterWilliamson Architects a folosit creatia marelui arhitect ca punct de plecare pentru proiectul de reconversie al unei locuinte intunecoase intr-o casa cu spatii pline de lumina.
Beneficiarii au contractat echipa de arhitecti pentru a veni cu o solutie pentru optimizarea spatiilor interioare si gasirea unei solutii pentru iluminarea naturala a acestora. Desi casa avea o terasa amplasata pe zona de sud aceasta nu reusea sa raspandeasca multa lumina in spatiile alaturate. Arhitectii au intervenit la nivelul acoperisului, schimband forma acestuia prin introducerea a doua tuneluri de lumina care sa capteze lumina uniforma de pe nord si sa o reflecte la interior. Structura spatiala rezultata aminteste de metodele arhitecturale folosite de Le Corbusier pentru a directiona lumina in zonele de interes ale manastarii La Tourette, precum capela, spatiile de rugaciune, etc.
Lucrarile de reamenajare au permis adaugarea a inca 22mp la nivelul parterului, obtinandu-se o mai buna distributie a spatiilor. Astfel zona de zi este acum mai generoasa, deschisa, bucataria si locul de luat masa functionand asemeni unei camere pentru familie in care copii se pot juca, parintii pot sa lucreze sau sa petreaca timpul impreuna. Modificarea acoperisului a oferit mai multa amplitudine spatiilor astfel ca interiorul pare mai generos. Zona de zi se deschide prin intermediul unei usi vitrate spre terasa si gradina din spate. Al doilea dormitor este amenajat in partea din fata a casei, chiar la intrare iar deasupra in mansarda a fost amenajat dormitorul matrimonial, cu depozitari si baie proprie.