Arhitectura si ecologie: interviu cu Eric Marxer
Utilizand pompe de caldura se poate proteja mediul inconjurator si realiza economii la electricitate cu pana la 75%. Avand in vedere preturile curente ale titeiului si gazelor naturale, inseamna ca incalzirea este de aproape 4 ori mai ieftina decat cea pe combustibil si de 2 ori mai ieftina decat cea pe baza de gaze.Peretii bine izolati, dar si cu un design atractiv, reprezinta un element esential in ceea ce priveste producerea ecologica de caldura.
Agentul imobiliar Marxer Immobilien si antreprenorul general Annagh combina arhitectura cu ecologia in Vaduz. Eric Marxer isi exprima punctul de vedere, afirmand ca: „Energia si mediul devin din ce in ce mai importante in sectorul imobiliar”.
Ele sunt practic opuse si totusi merg mana in mana: noul birou de pe Landstrasse 15 din Vaduz este orientat spre nord-vest, in timp ce blocul de apartamente vecine este indreptat catre sud-vest. Amandoua isi obtin caldura din apele subterane: cladirea de birouri cu trei etaje, cu pompe de caldura Hoval Thermalia® (8) apa / apa, cladirea cu patru etaje cu o camera twin (20) Hoval Thermalia®. O solutie ecologica si eficienta din punct de vedere energetic, conform expertilor in domeniul incalzirii. Pompele de caldura pot fi folosite de asemenea si pentru racire pe durata verii.
Convectoarele au fost instalate in primul si al doilea etaj al cladirii de birouri la acelasi nivel cu podeaua de-a lungul celor doua fatade largi, de sticla ce au vedere panoramica. Foarte estetice si versatile din punct de vedere tehnic, sunt utilizate pentru incalzire, cat si pentru ventilatie si racire. In cladirea de birouri, un Hoval HomeVent® RS-180 and RS-500 deservesc deasemenea si camera de conferinte, zona de birouri si zona de receptie, furnizand aer proaspat. Ambele unitati de ventilatie recupereaza caldura si umiditatea si functioneaza fara a fi necesar un canal de scurgere a condensului.
Cladirea de birouri ce respecta standardele Minergie-P si blocul de apartamente ce indeplineste standardele Minergie au valori interne ridicate, valori ale caror rezultate sunt observabile. Minergie este o eticheta de calitate, marca inregistrata, pentru cladirile noi si renovate cu consum redus de energie. Aceasta eticheta este sustinuta reciproc de Confederatia Elvetiana, de Cantoanele Elvetiene si de Principatul Liechtenstein, impreuna cu Camera de comert si industrie. Acest lucri poate fi vazut in tencuiala din lut si podeaua de lut-cazeina fara sudura a cladirii de birouri. Aici este locul in care constructorul Eric Marxer si echipa sa au pus bazele companiei, acum 23 de ani. Acesta este si locul in care ne-a dat acest interviu si ne-a povestit detaliile, ce ar putea resprezenta un punct de interes chiar si pentru cei care activeaza in afara sectorului imobiliar.
Domnule Marxer, ca si expert imobiliar, sunteti familiarizat cu industria contructiilor. Ce v-a determinat sa instalati pompe de caldura apa/apa in ambele proprietati?
Cand proiectam noua cladire, un lucru a devenit clar. Voiam sa ne indepartam de tot ceea ce inseamna surse de energie ce utilizeaza combustibili fosili. Cand spun “noi” ma refer la grupul Marxer Immobilien din Vaduz si contractorul general Annagh din Schann. Lenum AG din Vaduz, un specialist in conceptele de energie sustenabila au recomandat utilizarea unei pompe de caldura apa/apa. Tehnologia ecologica a servit apoi ca si argument pentru vanzarea cladirii de apartamente.
Asadar, energia devine o prioritate in ceea ce priveste constructia si achizitionarea imobilelor?
Cu siguranta! Cumparatorii potentiali de case si apartamente sunt interesati inainte de toate de locatie si tipul proprietatii. Dar chiar si acum, ce de-a treia preocupare a lor este legata de energie. De altfel, toate cele sapte apartamente private de pe Landstrasse 17 din Vaduz au fost vandute.
Ati facut chiar un pas inainte in ceea ce priveste cladirea de birouri invecinata. Energia electrica pentru aceste pompe de caldura este furnizata de un sistem fotovoltaic.
O decizie a dus in mod natural la alta. Si astfel o a treia idee a prins contur: am achizitionat doua masini electrice. Eu si angajatii mei eram pe drum in fiecare zi pentru a arata proprietatile celor interesati. De atunci mi-am folosit masina personala mult mai putin. Rezervorul de benzina a fost practic plin timp de saptamani intregi. Facem economii atat in cladirea de birouri cat si in cea de apartamente. Un alt aspect important este faptul ca contribuim si in mod personal la protejarea mediului.
Pentru mai multe noutati, recomandari in domeniul HVAC si studii de caz vizitati Hoval Recomanda.
Obiectul este ascuns