Arhitectura suspendata a Parcului Tehnologic Obidos incadreaza peisajul portughez
Cladirea centrala a Parcului Tehnologic Obidos, un orasel istoric din apropierea Lisabonei, se prezinta sub forma unei structuri monolit, cu baza patrata ce incadreaza o parte din relieful amenajat. Autorul, arhitectul din Carcavelos, Jorge Mealha a castigat concursul international lansat de Primaria orasului Obidos in 2010 pentru crearea unei cladiri care sa adaposteasca sediilor unor companii in faza de start-up.
Proiectul urmareste sa creasca suprafatele vegetale determinand astfel forma generala a cladirilor. Acestea au fost pozitionate astfel incat sa se obtina o piata centrala, in mijlocul unui camp forma acesteia facand trimitere la alte piete celebre de pe mapamond, cum este piata San Maco din Venetia sau piata Navona din Roma si la modul traditional de corformare a unei asezari rurale portugheze cu spatiile publice denumite „terreiros”. Desi nu era vorba despre o piata urbana, proiectul urmarea dezvoltarea unui spatiu public amplu cu caracteristici similare unei piete urbane, dar mult mai flexibil in ce priveste relatia dintre spatiul construit si mediul inconjurator.
Parterul cladirii gazduieste spatiile de dezvoltare, precum si o sala de intalniri si sedinte, Fablab un mic restaurant, cateva magazine si spatiile tehnice importante. Volumul suspendat este ocupat predominant cu spatiile de birouri ale companiilor si cateva laboratoare. Ambele niveluri se remarca prin spatii definite cu ajutorul peretilor de compartimentare usori pe structura modulara astfel incat acestea sa se adapteze cu usurinta nevoilor companiilor.
Betonul, otelul si sticla domina estetica arhitecturala a cladirii. Parterul se remarca prin elemente din beton aparent, in timp ce la exterior exista o mixtura intre cele trei materiale. O serie de traverse gigant realizate din profile metalice au fost folosite pentru a sustine volumul suspendat, definind laturile patratului ce compune nivelul superior.
La nivelul pietei interioare suprafata a fost partial pavata, lasand cateva fasii menite sa asigure permeabilitatea solului si drenarea usoara a apei de ploaie. Imprejului pietei, doi pereti lungi, sustin valurile de pamant si contin la interior o serie de spatii. In coltul de sud-est a fost creat un nou deal refolosind terenul pentru a masca volumul necesar adapostirii functiunilor programului.
Decizia de a acoperi cu pamant parte din volumul inferior urmareste pe de o parte cresterea suprafetelor inierbate dar si scaderea consumului de energie folosit pentru racirea spatiilor. Pe de alta parte, crearea unui nou deal prin folosirea pamantului rezultat din lucrarile de escavare genereaza o limita naturala a pietei („terreiro”) eliminandu-se costurile pentru transportul si depozitarea pamantului in alta parte.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa