Asa ar trebui sa arate o primarie in care s-a investit intr-un mod inteligent
Biroul de proiectare Foster+Partners a finalizat lucrarile la noua primarie din capitala Argentinei, o cladire care se remarca prin acoperisul valurit realizat din beton armat, atriumul impresionant ce se inalta pe patru niveluri si o fatada integral vitrata care deschide interioarele spre parcul de vis-a-vis.
Amplasata in cartierul Parque Patricios, primaria Buenos Aires Ciudad Casa de Gobierno ofera celor 1500 de angajati spatii de lucru flexibile avand grija in acelasi timp de a pune la dispozitia comunitatii locale o serie de facilitati.
Initial, proiectul pe care arhitectii l-au conceput se adresa noului sediu al Bancii Ciudad, banca publica locala dar ulterior tema de proiectare s-a modificat astfel ca solutia a fost adaptata pentru a putea gazdui spatiile administrative ale primariei. Acest lucru a fost posibil datorita „flexibilitatii intrinseci a designului” dupa cum declarau chiar arhitectii. Cladirea a fost conceputa ca o serie de terase suprapuse, retrase de la fatada cortina si organizate pe o trama fixa la interax de 8m.
Acoperisul ondulat este o reinterpretare a arcadelor prezente in arhitectura traditionala. Sustinut de numerosi stalpi, acoperisul genereaza o serie de valuri ale caror contururi se extind in consola, depasind limitele fatadelor si oferind protectie impotriva soarelui si ploii. „Acoperisul care se extinde asemeni unei copertine asigura umbra, iar structura plutitoare din beton este in egala masura simbolica pentru imaginea unei cladiri publice si functionala pentru ca asigura mentinerea unui climat interior optim”.
„Arhitectura durabila se bazeaza foarte mult pe exploatarea resurselor locale si adaptarea la conditiile locale de mediu, iar cladirea Buenos Aires Ciudad de Gobierno este un exemplu despre cum este posibil ca arhitectura sa lucreze impreuna cu natura utilizand metode pasive astfel incat sa se reduca in mod natural consumul de energie”, declara Foster.
In spatele fatadei cortina, atriumul se desfasoara pe inaltimea celor patru niveluri si pe toata latimea cladrii, permitand luminii naturale sa patrunda in toate zonele interioare. Au fost amenajate si doua curti interioare generoase, pline cu vegetatie si acoperite cu luminatoare de mari dimensiuni.
Pe exterior au fost adaugate o serie de lamele astfel orientate incat sa impiedice lumina directa de la soare sa patrunda la interior si sa ii deranjeze pe angajati.
Toate nivelurile sunt legate intre ele prin culoare luminate natural si zone de lucru amenajate in spatii deschise, aproape fara nici o compartimentare. Arhitectii spera ca aceasta organizare interioara sa genereze o imbunatatire a comunicarii intre diferitele departamente si sa incurajeze formarea unei mici comunitati in cadrul angajatilor.
Pe langa birourile individuale si spatiile de lucru, in cladire au fost amenajate o sala de prezentari de 300 de locuri si o cafenea, amebele putand fi folosite si independent de catre membrii comunitatii.
"Designul propus tine cont in mare masura de contextul local, cel de natura sociala si cel legat de mediul inconjurator” a adaugat David Summerfield, director de departament la Foster+Partners. „Scopul nostru a fost acela de a crea o cladire cu spatii flexibile, care sa profite de clima placuta a orasului si de amplasarea vis-a-vis de un parc, devenind un element important in procesul de revitalizare al zonei”.
Mai multe informatii gasiti la www.dezeen.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa