O casă de numai 35 de metri pătraţi organizată şi eficientă
Putem invata de la arhitectii italieni cum sa folosim la maximum spatiul pe care il avem la dispozitie fara a renunta la confortul si tehnologia pe care le dorim in propriile case. Inspirata de interesul acordat in ultima perioada „micro-locuintelor”, echipa Studioata a preluat o structura existenta, avand o suprafata de doar 35mp, si a transformat-o intr-o locuinta moderna si eficienta.
Desi casa in sine este un volum compact, zona de zi este chiar confortabila in special datorita terasei generoase care se deschide spre relieful inconjurator. Prin intermediul vitrajelor mobile suprafata zonei de zi se dubleaza odata ce usile ce dau spre terasa sunt deschise. Construita in versatul unui deal din zona Turin, volumetria a fost foarte mult influentata de relieful accidentat, presarat cu stanci si vegetatie bogata. Piatra cu care a fost placat exteriorul casei creeaza o suprafata unitara ce se insereaza cu usurinta in cadrul natural existent.
La interior, trepte largi urmeaza panta versantului pentru a face legatura intre diferitele niveluri ale camerelor. Pentru eficientizarea spatiului fiecare treapta mascheaza spatii de depozitare si chiar o bucatarie complet utilata. Imbracate in placaj din lemn natur, aceste spatii sunt tratate uniform, astfel ca doar sistemele de deshidere tradeaza existenta unor rafturi si dulapuri. Prin ridicarea capacului se acceseaza zona de preparare din bucatarie, prevazuta cu lavoar si plita integrate.
Singura baie din casa este surprinzator de spatioasa avand in vedere restrictiile de spatiu, beneficiind de loc suficient pentru un dus amenajat pe toata latimea camerei si suplimentar pentru un bideu. Desi zona de dormit este compusa dintr-un pat rabatabil pentru o singura persoana, iar spatiul de depozitare este si el relativ redus, perspectivele spectaculoase spre lac si gradina transforma complet aceasta experienta, compensand micile neajunsuri spatiale.
Descopera si un alt proiect de casa mica cu interioare generoase. O casa realizata de echipa CF Moller si construita pe un teren la marginea padurii reuseste sa impresioneze prin eficienta folosirii spatiului pe care arhitectii l-au avut la dispozitie si spatiile generoase de care familia se poate bucura.
Chiar daca este o locuinta minimala, spatiile au fost finisate cu grija si cu materiale naturale, lemn si piatra, peretii pastrandu-se albi pentru a reflecta lumina naturala si a crea senzatia unui spatiu mai amplu.