Atât birou, cât și atelier de creație: o amenajare bine realizată
Iti prezentam o amenajare in care intreg spatiul este folosit in mod eficient, iar solutiile interesante de depozitare si culorile distractive asigura ca spatiul de lucru al designer-ului Victoria Hopkins sa fie unul practic si creativ.
Victoria Hopkins si-a dorit mai mult decat un birou de acasa: camera trebuia in acelasi timp sa fie si un studio de creatie pentru afacerea personala. Data fiind suprafata imobilului, dorinta designer-ului ar fi putut deveni o provocare de neatins, insa cu un plan bine pus la punct, ea a reusit sa creeze doua zone intr-un spatiu functional unde poate crea mobilier, nou si din materiale reciclate.
Lucrand in domeniul arhitecturii de interior, Hopkins si-a pus problema amenajarii atat a unui spatiu in care sa tina in ordine numarul mare de hartii venite la pachet cu afacerea, cat si a unui atelier de creatie. “Confectionez mobilier capitonat si reciclez mobilier vechi si cel mai adesea lucrez aici.”, spune ea. Biroul si atelierul se afla in capitala Scotiei, Edinburgh.
Biroul de acasa este impartit in doua zone, una pentru activitatile administrative ale afacerii si cealalta pentru crearea produselor. “Pe partea dreapta se afla biroul, iar pe stanga este o zona unde pot taia materialele si folosi masina de cusut.”, spune Hopkins. “De cele mai multe ori, spatiul este mai mult decat suficient. Este cu siguranta cel mai bun mod in care as fi putut folosi spatiul disponibil.”
Peretele opus fata de birou este ocupat de un dulap dublu si de un calorifer, deci Hopkins a avut la dispozitie doar o parte a camerei. A maximizat spatiul amplasand doua birouri albe, dintre care unul este curbat pentru a acoperi si zona de colt. Designer-ul a cautat sa faca spatiul sa functioneze atat din punct de vedere estetic, cat si practic. “Am vrut sa am multe culori aprinse in camera, dar in acelasi timp sa maximizez si lumina naturala." Peretii si mesele albe asigura fundalul perfect pentru accentele colorate. Exista multe nuante in amenajare, dar pentru a crea un aspect armonios, Hopkins a fost foarte atenta in alegerea paletei coloristice.
“Am folosit acelasi imprimeu cu frunze din jungla peste tot pentru a lega schema de culori”, spune ea. Dar in loc sa acopere, de exemplu, un perete intreg cu imprimeul indraznet, Hopkins a preferat dozele mici. “Imi place impactul puternic al materialului, dar fiind un spatiu de lucru nu am vrut sa incarc prea mult amenajarea.”
Rozul aprins este a doua culoare dominanta in incapere, oferind un contrast vivace cu verdele imprimeului cu frunze. Rozul a fost folosit la pernutele decorative, inelele draperiilor si la un abajur. Zig-zagurile alb-negre regasite pe perete si pe covor inaspresc usor aspectul imprimeului verde. Pentru depozitarea de deasupra birourilor, designer-ul a amplasat rafturi in forma de cuburi intr-o maniera voit dezordonata. “Le-am pus sus, imediat sub tavan, ceea ce a dus la mai mult spatiu deasupra biroului. Sunt practice pentru ca materialele pot fi vazute si sunt usor accesibile.”
In loc sa aleaga depozitarea printr-un dulap clasic, Hopkins s-a orientat catre ceva mai interesant. A gasit un corp cu rafturi, ce include si cateva sertare pentru etichete si obiecte de papetarie. “Griul deschis se leaga cu pardoseala din lemn si cu tavanul”. Hopkins nu a mers pe varianta unui tavan alb, vopsindu-l intr-o nuanta deschisa de gri. Scaunul de un galben aprins este confortabil, practic si adauga o a treia culoare in amenajare. “Voiam initial sa optez pentru roz, dar galbenul aprins contrasteaza cu schema initiala si ofera un aspect interesant.”
Draperiile sunt confectionate chiar de designer, din acelasi material cu imprimeu cu frunze, caruia i-a aplicat o captuseala roz deschis. Scaunul din fata ferestrei a fost achizitionat dintr-un magazin de antichitati din Wales, dar era intr-o conditie foarte proasta. “Spatarul era putrezit, asa ca a trebuit sa il retapitez.” A vopsit apoi scaunul folosind o tehnica interesanta: “Primul strat a fost gri deschis, iar peste am aplicat vopsea alba. Am smirgheluit usor suprafata pentru a dezvalui griul de dedesubt si a-i da un aspect vechi. Apoi l-am dat cu lac mat.”
Dulapul de farmacie veche, gasit pe eBay, este folosit la depozitarea uneltelor si ustensilelor de care Victoria Hopkins are nevoie pentru a coase si a recicla mobilierul.