Autorizatia de daramare a unui perete: pasi pentru obtinerea ei
O serie de proprietari de apartamente isi doresc sa modifice structura locuintei, sa darame pereti (sau sa ridice unii) din simplul motiv ca locuinta asa cum a fost proiectata intial nu le satisface intotdeauna necesitatile specifice. Desi stiu ca pentru asta au nevoie de autorizatie de la primarie, unii prefera sa sara peste aceasta etapa, considerand ca e mult prea multa birocratie ca sa merite efortul si ca in fond vor fi greu descoperit sau isi asuma mai degraba riscul amenzii…
Prin desfiintarea unui perete spatiul largit devine multifunctional (foto: schelfeassociates.blogspot.com)
Totusi, amenda pentru modificari neautorizate se poate ridica pana la 100.000 lei, iar riscul ca in caz de incendiu, cutremur sau explozie din cauza gazelor sa apara si victime umane il baga direct la inchisoare pe cel care a facut modificari de capul lui… In plus, daca veti dori sa revindeti apartamentul si chiar daca e vorba doar de o debara sau un perete de BCA, va trebui sa refaceti cadastrul si atunci, fie ca vreti sau nu, tot va trebui sa intrati in legalitate...
Puneti asta in balanta cu doua drumuri la primarie, unul la notariat si unul pe la asociatia de proprietari a blocului… si veti vedea ca este de preferat sa urmati formele legale. In fond, nu faceti mai multe acte decat ati facut la cumpararea apartamentului, iar cum scopul este sa obtineti oricum o locuinta “noua” (ca aspect) puteti aborda situatia schimbandu-va, doar, mentalitatea.
Daca peretele nu face parte din structura de rezistenta a blocului, cel mai probabil vi se va permite sa il daramati. Pentru a afla acest lucru aveti nevoie de o expertiza tehnica, care poate fi data de catre un arhitect sau structurist.
Dupa ce ati verificat acest aspect, veti face primul drum la Serviciul de Urbanism al primariei in raza careia va aflati pentru a obtine Certificatul de Urbanism: pentru aceasta veti completa o cerere tip, la care veti atasa expertiza, doua planuri cadastrale, unul la scara 1:500 si altul la scara 1:2000, o copie dupa actul de proprietate si dupa schita apartamentului si un certificate de atestare fiscala in orginal. Tot acum va trebui sa achitati si o taxa, pentryu care vi se va da o chitanta ce trebuie atasata la dosar.
Cu certificatul de urbanism (care de regula este emis dupa 30 de zile) si inca o cerere tip, plus un acord al asociatiei de proprietari blocului si un act de la notariat prin care se arata ca imobilul nu a fost instrainat, ipotecat etc. veti putea obtine autorizatia de desfiintare a peretelui sau peretilor respectivi. Din acest moment puteti incepe lucrarile de demolare.
Nu uitati ca si pentru evacuarea deseurilor (molozul rezultat) este necesar un contract cu o firma de salubritate sau un acord prin care acestia sa ridice sacii cu moloz de unde ii depozitati.