Baloti din paie creeaza o casa eficienta termic
Arhitectul din Toronto, Nicolas Koff, a decis sa construiasca peretii locuintei K din baloti de paie de 40cm grosime, asigurand astfel un nivel ridicat de izolare care a redus semnificativ consumul general de energie al casei. Incalzirea intregii case este asigurata printr-o serie de seminee si desi alaturarea celor doua solutii pare sa fie reteta sigura pentru un fiasco, conform celor declarate de arhitect balotii din paie foarte bine compactacti se comporta ca un material obisnuit.
Koff declara urmatoarele: „beneficiarii sunt niste medici foarte interesati sa duca un trai economic si sanatos. Din acest motiv la realizarea casei s-au folosit materiale naturale, metode traditionale de punere in opera, tehnologie moderna si o abordare arhitecturala adaptata astfel incat sa obtina un mediu de trai sanatos si durabil, care sa le permita sa foloseasca locuinta si la varste inaintate”.
Panourile solare montate pe acoperisul din metal produc suficienta energie electrica astfel incat sa suplimenteze consumul in perioadele in care este nevoie de incalzire suplimentara.
Locuinta este impartita in doua volume distincte, unul cu un singur nivel, acoperis inclinat si exteriorul finisat in alb si un al doilea, dezvoltat doar pe parter si infasurat in sipci din lemn ars de cedru. Un gol de usa a fost pozitionat intre cele doua volume si se deschide catre holul de intrare si scara ce conduce la etaj. Aceasta pozitionare a fost aleasa pentru a reduce la minim dimensiunea holurilor de circulatie si implicit spatiul pierdut.
Zonele de locuit se afla amplasate la parter in volumul alb, in vreme ce spalatoria, garajul si dormitorul de oaspeti se gasesc in volumul negru. Pardoseli din lemn masiv, deschis la culoare strabat zonele de locuit in vreme ce peretii de un alb stralucitor ajuta la propagarea luminii naturale oferind senzatia de spatii generoase si aerisite. Baile au fost placate cu marmura gri pentru un plus de confort si eleganta.
Pentru a integra spatiul gradinii in natura inconjuratoare au fost alese plante din speciile locale in vreme ce rampele din lemn ce pornesc de la alei vor permite accesul facil al beneficiarilor atunci cand acestia vor inainta in varsta. Apa de ploaie este canalizata prin intermediul unor trasee si diguri menite sa reduca debitul si sa permita drenarea controlata astfel incat sa se reduca impactul asupra sistemului de canalizare al localitatii.
„Amplasarea cladirii a fost aleasa astfel incat beneficiarii sa aiba vedere spre zonele de conservare, facand ca transformarile survenite pe parcursul anotimpurilor sa fie o experienta integrata” declara arhitectul. „Perspectivele panoramice asupra zonei invecinate pot fi admirate din gradina cu flori, amplasata pe acoperisul terasa al volumului mai mic al casei.”