Beton spart cu bună știință, pentru a lăsa să intre lumina
De cele mai multe ori arhitectii evita sa creeze o cladire a carei volumetrie sa fie plina de fisuri dar in cazul acestei fatade din beton din Aarhus, Danemarca, se pare ca s-a insistat pe imperfectiuni. Biroul de proiectare din Copenhaga studio Sleth a proiectat aceasta cladire multi-functionala cu o fatada strabatuta de nenumarate fisuri, mai mari sau mai mici, astfel incat printre acestea sa se intrevada lumina si sa se faca o trimitere la istoria industriala a cartierului Sonnesgade.
Cladirea Sonnesgade realizata de echipa de arhitecti ca un proiect design&build, urmareste sa revitalizeze o veche constructie industriala si este alcatuita din trei niveluri suprapuse de spatii de birouri. Volumetria a fost gandita sa reflecte contextul urban si transformarile vechiului terminal de marfa intr-o zona dinamica, predominant culturala.
S-a mizat pe imbunatatirea interactiunii dintre niveluri cu ajutorul spatiilor deschise, multi-functionale pe care le pune la dispozitie. Etajele individuale sunt spatioase, usor de adaptat cerintelor, avand zonele de utilitati comasate intr-un singur element arhitectural pozitionat pe fatada de est a cladirii. Spatiile de depozitare si parcajele sunt mascate in subteran, acoperite de amenajarea peisagera de la nivelul parterului. Aici au fost amenajate terase, spatii pentru biciclete si gradini, menite sa insereze constructia in contextul urban existent.
Avand in vedere istoria cartierului arhitectii au preferat sa creeze un obiect arhitectural in care sa predomine aspectul industrial, folosind materiale precum: sticla, betonul aparent si metalul. Betonul aparent care compune volumul masiv al compozitiei a fost spart si fisurat pentru a da o nota de vechime si uzura. Odata cu lasarea serii fisurile sunt puse in valoare cu ajutorul luminii de la interior, care le accentueaza si ofera cladirii o identitate vizuala aparte. Pe langa rolul estetic al acestor fisuri executate cu grija, acestea permit luminii naturale sa patrunda in interior atat cat este nevoie pentru spatiile utilitare. Elementele care contrasteaza sunt usile si mobilierul, realizate pe comanda din lemn de stejar sau alte esente menite sa aduca un plus de textura si caldura compozitiei.
Datorita rolului pe care il joaca in regenerarea zonei, designul deosebit al cladirii a fost nominalizat la Premiile de Arhitectura Mies Van der Rohe de anul acesta.