Bucatarii in aer liber
Voi v-ati amenajat o bucatarie in aer liber? Cu ce situatii v-ati confruntat, cat a durat si cat v-a costat intreaga lucrare? Un articol (si mult mai mult spatiu pentru comentarii, de la cei care au deja experienta) destinat tuturor amatorilor de gratare impreuna cu familia si prietenii, la curte. Aflati mai multe despre constructii, cuptoare si gratare, materiale, accesorii si tehnici de a face focul si scrieti-ne despre orice alte informatii practice pentru bucatarii “outdoor”…
Protectia la ploaie trebuie asigurata. Uneori... cu o umbrela de terasa (foto: grillrepair.wordpress.com)
De primavara pana toamna, si in special vara, o bucatarie in aer liber este tot ce poate fi mai atragator pentru proprietarul unei case: pe de o parte, spatiul interior al locuintei este protejat de caldura in exces pe care o genereaza un cuptor sau un aragaz tinut cateva ore in functiune. Uneori intreaga zi. Mai ales daca sunteti dornic de oaspeti la gratare sau daca toamna aveti multe legume de copt, avantajul unei bucatarii exterioare este de necontestat.
Desigur, amenajarea unei zone speciale destinate gatitului in aer liber poate fi de la extrem de simpla la extrem de dificila. Pentru cei mai comozi, un simplu gratar cumparat dintr-un magazin de specialitate, cu carbunii de rigoare si cateva ustensile pentru intoarcerea fripturilor de pe o parte pe alta, poate fi suficient. Aceasta inseamna doar ca alegerea gratarului potrivit se va face in functie de rezistenta lui si a materialului, pentru ca exista si gratare usoare, demontabile, uneori din tabla subtire, care dureaza “doar o vara”, dar de asemenea si unele rezistente, mult mai durabile si grele. Ambele pot fi asezate, oricum, aproape oriunde intr-o curte, pe o suprafata care sa le asigure stabilitatea.
Cand vine vorba despre bucatarii adevarate in aer liber, care sa aiba si grill, si o suprafata de gatit, si cuptor, cu cos de fum, dar si un acoperis sau care sa fie seminchisa (pentru a o feri de ploaie, dar si de vanturi puternice) desigur ca lucrurile se schimba. Planificarea uneia incepe de la alegerea spatiului in care o vreti construita (si o puteti construi in imediata vecinatate a casei, dar si undeva la o oarecare distanta de aceasta, ca pe o dependinta) si continua cu alegerea dotarilor pentru ea (cele mai sofisticate au chiar si chiuvete exterioare, dulapuri, minifrigidere) si a materialelor adecvate.
Stiti, desigur, ca fiind vorba de un spatiu in aer liber, acesta este mai expus la intemeperii, iar totul, de la blaturi de lucru, pana la finisaje, risca sa fie mai afectat de umezeala, decolorare, rugina, bacterii diverse. De aceea, caramida, piatra, betonul si blaturile similare sunt cel mai frecvent intalnite ca materiale de constructie si pentru finisaje. De asemenea, cuierele, gratarele, alte accesorii metalice sunt facute din fier forjat sau fonta. Nu uitati ca asemenea bucatarii pot fi alimentate si cu gaz natural, pentru sursa de foc, dar dupa cum bine stiti aceasta schimba nu doar gustul mancarii, ci si bugetul.
Celor care si-au amenajat deja un astfel de spatiu: care este experienta voastra legata de bucataria in aer liber?