Camera perfecta pentru relaxare
Cei care stau la curte au noroc din multe puncte de vedere, dar cel mai important este ca natura inconjuratoare, indiferent de anotimp, le asigura un spatiu permanent benefic, in care isi incarca bateriile. Au de asemenea mansarde sau garaje in care isi pot pune in aplicare hobby-urile cele mai diverse. Dar in valtoarea marilor orase, in apartamentele de bloc, rareori ne gasim spatiul necesar unei “guri de aer”, unei pauze binevenite de la stresul cotidian. In fiecare casa ar fi nevoie de acea camera sau acel coltisor linistit, fie ca e vorba de un spatiu de meditatie, un loc destinat unui hobby personal, cititului, ascultarii de muzica, aromoterapiei…
Visezi si tu sa iti aranjezi o intreaga camera in care, in momentul in care ai inchis usa in urma ta, sa iti regasesti practic echilibrul? Amenajarea unui astfel de spatiu intim ar tine de gustul fiecaruia si de preocuparile personale, asadar recomandarile de amenajare pot varia extrem de mult de la o persoana la alta.
In schimb, exista cateva lucruri care tin de ambient, valabile in cele mai multe dintre cazuri. Acestea sunt fonoizolarea incaperii, iluminarea si culorile folosite la decorare.
- Un spatiu cu adevarat intim este cel in care nu razbat suntele strazii incarcate de trafic si nici zgomotele facute de vecini. Din pacate, aceasta e partea cea mai dificila, care chiar cere investitii si o planificare din timp, pentru transformarea camerei intr-una adecvata. Evident, putini au o incapere care sa poata fi folosita in intregime pentru acest scop, dar dormitorul este cel mai potrivit pentru o asemenea adaptare. Atat peretii, cat si ferestrele ar trebui sa poata tine la distanta sunetele puternice, lucru important si noaptea, in timpul somnului. Daca e vorba de niste pereti subtiri, pentru fonoizolarea lor cel mai bine este sa se apeleze la specialisti. Ei pot da cele mai bune indicatii in functie de fiecare situatie, inclusiv referitor la plafonul sau podeaua care, de asemenea, pot transmite zgomotele de la vecini. E vorba, intr-adevar de o investitie destul de mare, mai ales daca se ia apoi in calcul si schimbarea ferestrelor si tamplariei acestora, dar in acest caz probabil ca inceperea cu pricina chiar avea nevoie de o modernizare.
- De asemenea, o lumina blanda, filtrata, nu una directa, este cea mai potrivita pentru cele mai diverse activitati. Poate fi asigurata de ferestre, pe timpul zilei, dar camera are nevoie si de un sistem de iluminare eficient in acest sens. Exista acum sisteme care ofera posibilitatea de a regla intensitatea luminii si sunt destul de accesibile.
- Culorile potrivite sunt cele deschise la culoare. Nici negrul, nici albastrul, nici movul sau gri-ul nu se potrivesc ideii de eliminare a starilor negative. Cel mult un mov deschis sau un albastru pal se pot folosi acolo unde se doreste o putere de concentrare mai mare, o coordonare mai lucida a gandurilor. (Chiar daca se spune ca movul e culoarea spiritului, imagineaza-ti ca cineva isi vopseste camera de meditatie in mov inchis…)
Pe de alta parte, camera ideala de relaxare pentru unii poate fi si o sera (un balcon inchis, in care de data aceasta pe primul plan trece sistemul de incalzire). Altii au o forme de relaxare mai active, precum pictura, croitoria, cantatul la un instrument etc., lucruri care se pot face si intr-un colt al camerei de zi. Chiar daca acesta nu poate fi izolat fonic de restul incaperii (din fericire, fiind vorba de o activitate dinamica, nici nu este nevoie), ar fi totusi bine sa poata fi separata vizual de restul camerei. Un paravan, sau chiar si o canapea sau niste rafturi deschise pot asigura aceasta separare, mai ales daca incaperea e folosita si de alti membri ai familiei. Conteaza ca persoana care se retrage in acest perimetru sa se simta aparata sis a aiba spatele protejat.
De ce o camera de relaxare? Pentru ca aceasta, indiferent daca e folosita la meditatie, aromoterapie sau un gen de odihna activa, aduce beneficii in stilul de viata al oricui. A practica zilnic o forma de desprindere de realitatea imediata si problemele ei, oricat de putin, alunga stresul, echilibreaza psihicul, imbunatateste activitatea creierului si productivitatea intelectuala. Si elevii sau studentii pot beneficia de pe urma unui astfel de spatiu.