Când și cum alegi centrale pe lemne? 5 criterii esențiale
În continuare vă enumerăm criterii de bază pe care să le considerați când alegeți centrala termică pe lemne, astfel încât să vă bucurați de confort pe durata iernii.
1. Alegi centrale pe combustibil fosil când ai acces facil la lemne, cărbune sau peleți
Alegerea tipului de încălzire reprezintă o componentă esențială când îți construiești o casă. Aceasta pentru că, iarnă de iarnă, este nevoie de confort termic și de încălzirea locuinței în mod economic și eficient.
Astfel, o centrală termică pe combustibil solid este utilă în orice zonă în care nu există posibilitatea de conectare la rețeaua de gaz, precum case din zona rurală, case de vacanță la mare sau munte.
În zonele de munte, centralele pe lemne sunt o bună opțiune întrucât materialul lemnos este mai ușor de procurat.
2. Atenție la suprafața casei raportat la puterea centralei termice
Alegerea corectă a centralei începe de la dimensionarea puterii acesteia raportat la suprafața locuinței. Puterea unei centrale termice se măsoară în kW și depinde de aerul care trebuie încălzit (suprafața casei și înălțimea) și nivelul de izolare al casei (coeficientul de încălzire). Pentru zone montane reci, în plus, e bine să considerați o capacitate mai mare, condițiile meteorologice afectând indicele termic al locuinței.
Ca reper, pentru o casă de 100 de metri pătrați este utilă o centrală pe lemne de 24 kW.
Atenție: o centrală de putere mai mică decât necesar va da un randament scăzut, se va strica mai des din cauza supra- solicitării și consumul de combustibil fosil (lemne) poate fi mai mare.
3. Cazan pe lemne cu ardere normală sau cu gazeificare?
Cazanele pe lemne cu gazeificare pot părea mai scumpe la o primă vedere. Pe termen lung investiția se amortizează dintr-un consum mai mic de combustibil fosil. Aceasta pentru că sistemul de ardere, de sus în jos, asigură o ardere mai eficientă și mai lentă.
În plus, tocmai grație timpului de ardere, centrala pe lemne cu gazeificare se poate alimenta mai rar, ceea ce înseamnă confort pentru tine.
4. Consideră spațiu de depozitare adecvat
Pentru o centrală termică pe lemne ai nevoie de spațiu suficient pentru depozitarea combustibilului, așadar ai nevoie de o curte generoasă și o magazie sau un loc special pentru lemne. Aceasta pentru că nu e recomandat să depozitezi lemnele în camera tehnică în care este montat cazanul.
Cu cât este mai mare casa și puterea de încălzire (kW) cu atât vei avea nevoie să consideri un volum mai mare de lemne, implicit o suprafață mai mare. De asemenea, dacă știi că iernile sunt lungi sau imprevizibile în zona ta, planifică și capacitatea de lemne în mod adecvat.
5. Analizează randamentul cazanului pe lemne
Randamentul de ardere este esențial dacă dorești să aloci sume mai mici încălzirii casei. Ca reper, centralele termice cu ardere tradițională sunt mai puțin eficiente, cu un randament de până la 80%.
Centralele termice cu gazeificare, moderne și mai ecologice, au randament de până la 95%. Aceasta în timp înseamnă economie substanțială aferentă încălzirii.
6. Consideră automatizarea
Automatizările sunt sisteme pe care montezi conex centralei și care îți simplifică rutina de încălzire și eficientizează costurile. Echipamente de automatizare sunt senzori de căldură și termostate de încălzire.
O centrală pe lemne care permite montarea automatizarilor scad costurile la lemne și asigură confort termic sporit.
7. Alege calitatea. Consideră pachete de beneficii pe termen lung și citești păreri despre mărcile de centrale (cazane) pe lemne
O centrală termică pe lemne este o investiție de confort și chiar de siguranță pe termen lung, așadar asigură-te că alegi calitate și beneficii în timp înainte de criteriul prețului. Alege sisteme de încălzire care au garanție îndelungată și mărci care s-au dovedit fiabile și ușor de întreținut în timp.
Informează-te la comercianți sau chiar de la proprietarii de centrale care au instala centrale termice pe lemne similare celei pe care intenționezi să o cumperi și, mai ales, cerere părerea comercianților.
Până atunci, analizează soluțiile pentru instalatii termice / încălzire de pe Spatiulconstruit.ro.