Ce iei în considerare când alegi o centrală pe lemne sau peleți?
Este o soluție optimă, mai ales, dacă locuiești într-o zonă de munte sau deal, unde lemnul e accesibil. De aceea, pentru cei care vor să facă o achiziție nouă sau o schimbare, oferim mai jos câteva informații despre cum să alegi o centrală pe lemne sau peleți.
Dacă ești în căutarea unei surse sau unei alternative de încălzire eficientă, cu randament crescut, costuri de exploatare și întreținere cât mai bune, varianta de centrale pe lemne sau peleți reprezintă o opțiune foarte avantajoasă.
Care sunt cele mai importante criterii de selecție pentru a alege cea mai bună centrală pe lemne sau peleți?
Un produs este bun, atunci când este ales cu atenție, în funcție de nevoile și scopul căruia trebuie să-i servească. În ceea ce privește centrala pe lemne sau peleți trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
1. Tipul de centrală
Va trebui să te gândești foarte bine dacă vrei o centrală cu gazeificare sau o centrală cu ardere clasică. De preferat este să optezi pentru o tehnologie cât mai nouă, cu consum și eficiență crescute, cu costuri de exploatare și mentenanță cât mai reduse. Pentru performanțe ridicate recomandăm să ceri cât mai multe informații posibile despre fiecare produs, să selectezi cele mai potrivite accesorii și să decizi mereu în cunoștință de cauză.
2. Tipul de cazan și capacitatea acestuia
Cazanul este cel care va da puterea și randamentul unei centrale termice. Pentru o alegere cât mai adecvată fă mai înainte un calcul al necesarul termic al locuinței, în funcție de dimensiunile și volumul camerelor, de sistemul de izolație și de pierderi. Abia apoi poți selecta și alege cazanul cu puterea calorică potrivită sau dorită.
3. Ce tip de țevi, conducte și radiatoare sunt cele mai potrivite
Spre a funcționa eficient, fără suprasolicitare și consum mare, nu doar centrala trebuie să fie bine aleasă, ci și toate elementele care fac parte din instalație. Pentru randament în exploatare și consum optimizat, nu ezita să cer sfatul unui proiectant sau inginer în instalații, care să îți spună care sunt cele mai potrivite și rezistente țevi, conducte, materiale, coturi, calorifere etc. Toate alegerile implicate vor juca un rol important în funcționarea sistemului de încălzire pe lemne sau pe peleți ales. Optează, dacă bugetul îți permite, pe soluții ceva mai avansate, de cea mai bună calitate.
4. Sistemul de evacuare a fumului și gazelor rezultate din ardere
Arderea de lemne sau peleți degajă căldură mare, fum și gaze, care trebuie să fie evacuate corespunzător printr-un sistem specializat și un coș foarte rezistent. De preferat este ca întregul sistem să fie confecționat din materiale rezistente la foc, bine izolate termic și ignifug. De regulă se realizează o cameră de cărămidă și un coș de același tip, care se ridică peste nivelul casei. Sau se poate apela la montarea unui coș de fum din inox, special conceput pentru acest tip de centrale, sigur și tratat pentru genul de riscuri implicate.
5. Camera tehnică în care urmează să fie montată centrală
Proiectele de sisteme de încălzire pe lemne sau peleți au nevoie de regulă de un spațiu tehnic suficient de încăpător pentru montarea centralei termice, depozitarea combustibilului folosit și a pufferului, dacă se dorește acest accesoriu. Spațiu trebuie să fie accesibil, sigur și bine aerisit.
6. Montarea unui puffer
Dacă vrei să obții eficiență în consum și să înmagazinezi orice surplus de energie, montarea unui puffer este foarte avantajoasă. Prin acumularea energie produse în plus, se reduc ciclurile de oprire-pornire, se fluidizează funcționarea și se reduce consumul. Echipamentul va funcționa astfel mai armonios și va avea o durată de viață mai îndelungată.
Dacă vei ține seama de toate aceste aspecte, vei putea atât să ceri informații relevante despre produsele și instalația dorită, cât și să iei decizii de achiziție mult mai bune. Nu uita însă niciodată, că pentru exploatarea corespunzătoare și sigură a oricărui tip de centrală ai nevoie de un specialist în instalații și sisteme de încălzire, de un proiect adecvat spațiului pentru care va fi folosit, de produse adecvat și de calitate și de o punere în operă calificată.